Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Eurocommissaris voor uitbreiding, Verheugen doet verslag in Commissie Buitenlandse Zaken

Datum: 24 Januari 2003

Günther Verheugen, de eurocommissaris voor uitbreiding, deed afgelopen donderdag verslag van de laatste ontwikkelingen in het uitbreidingsproces aan de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement. Verheugen benadrukte dat nu voor het Europees Parlement een belangrijke tijd is aangebroken om haar stempel te drukken op het uitbreidingsproces. Het parlement moet immers 17 maart instemmen over de toetreding van de 10 kandidaatlanden. Op 16 april moet in Athene het toetredingsverdrag ondertekend worden, onder het behoud dat aan alle voorwaarden voldaan is.

Verheugen besprak de belangrijkste beslissingen die genomen zijn tijdens de Top van Kopenhagen in December 2002:


· De financiële aspecten van het uitbreidingsproces: Tijdens de top is het financieel kader tot het jaar 2006 vastgelegd. De toetredingslanden moeten financiële hulp krijgen aangezien het BNP-gemiddelde in deze landen onder het EU-gemiddelde ligt. Er is besloten dat geen enkel toetredingsland netto-betaler mag worden na toetreding en in het eerste jaar van de toetreding niet slechter af mag zijn dan het in het laatste jaar voor de toetreding. Het feit dat
1 mei 2004 is vastgelegd als datum voor de toetreding heeft ook grote financiële gevolgen. De toetredingende landen betalen immers maar tweederde van hun lidmaatschapsgeld dat jaar maar kunnen wel uit het volledige EU budget voor 2004 putten. Verder is er extra geld uitgetrokken voor het opzetten voor faciliteiten voor het beschermen van de EU-buitengrenzen in het kader van de Schengen-overeenkomst. Echter al met al, is berekend dat de daadwerkelijke kosten van de uitbreiding 7,7 miljard EUR lager zullen liggen dan beraamd tijdens de top in Berlijn in 1999.


· Landbouw: Op het gebied van de directe steun aan boeren is er een beginniveau van betalingen overeengekomen wat voor alle landen acceptabel is en waarmee er geen sprake is van discriminatie in de landbouw.


· Cyprus: De EU schaart zich achter de onderhandelingen over de mogelijke hereniging van Cyprus zoals gevoerd door de Verenigde Naties. De EU heeft haar bereidheid uitgesproken Cyprus financieel te ondersteunen in de politieke hereniging.


· Referenda: De EU gaat in 2003 meer geld vrijmaken voor het voorlichting en communicatie in de toetredende landen ten behoeve van de toetredingsreferenda die in die landen gehouden moeten worden.


· De streefdatum voor toetreding van Roemenië en Bulgarije is nog steeds 2007.