LETS WORK COMMUNICATIE

Afghaanse kunstenaar exposeert bij MENDO, Amsterdam

Van oorsprong Afghaanse kunstenaar exposeert voor het eerst in Nederland
25 januari t/m 5 maart bij MENDO

In Duitsland timmert hij al geruime tijd aan de weg. En ook in de Verenigde Staten, Oostenrijk en België zijn de kritieken over zijn werk lovend. Tal van galeries in Amsterdam streden inmiddels om de primeur. Nu is het zover: MENDO presenteert Manzur Kargar. Schilderijen uit de serie Faces zijn van 25 januari t/m 5 maart voor het eerst te zien in Nederland.

Manzur Kargar emigreert als vijfjarige jongen in 1970 van Kabul (Afghanistan) naar West-Berlijn. Zijn schildersaspiraties krijgen vorm als hij twee opleidingen aan de University of Fine Arts start en afrondt. Daarna gaat het snel. Manzur breekt door met exposities in Duitsland, Oostenrijk en België en brengt gedurende enkele jaren veel tijd door in de Verenigde Staten. Eenmaal terug in Duitsland start Manzur in 2001 het bijzondere project dat de titel Faces krijgt. Op dit moment is Berlijn de thuishaven van Manzur Kargar.

De serie Faces bevat canvassen, in formaat variërend van 40 x 40 cm tot 200 x 200 cm, die nagenoeg volledig bedekt zijn met vrouwengezichten. Hiermee kiest Manzur voor een van de meest conventionele schildergenres denkbaar: het portret. Deze werken bevatten, in tegenstelling tot het traditionele portret, geen individuele emoties: Manzur interesseert zich niet voor het vastleggen van de essentie van de afgebeelde personen. Zij symboliseren de reclamische methode van het ideaalbeeld als spiegel voor de beschouwer. De harmonie en symmetrie worden dermate doorgedreven dat abstractie het resultaat is. De serie Faces van Manzur toont dus geen portretten, maar vruchten van een mediatijdperk: emotieloos en geperfectioneerd.

Van 25 januari t/m 5 maart exposeert MENDO circa 25 schilderijen uit de serie Faces van Manzur Kargar.

KIJK VOOR BEELDMATERIAAL OP WWW.MENDO.NL/KUNST

Over MENDO
In de, voor galeriebegrippen, bijzondere ruimte organiseert MENDO circa acht keer per jaar nieuwe exposities van zowel bekende kunstenaars als nieuwe talenten. Het werk varieert van moderne (abstracte en figuratieve) schilderkunst en fotografie tot beeldhouwwerken en objecten. Behalve tentoonstellingen waarbij één kunstenaar centraal staat, organiseert MENDO bovendien exposities waarbij meerdere kunstenaars worden gevraagd hun interpretatie te geven op een specifiek thema. Daarnaast verkoopt MENDO boeken over onder andere fotografie, mode, design, architectuur, reclame en grafische vormgeving.

23 jan 03 16:53