Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



Auschwitzherdenking 2003

Op zondag 26 januari organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Auschwitzherdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' van Jan Wolkers in het Wertheimpark in Amsterdam. Aansluitend vindt een lunchbijeenkomst plaats in het Europarestaurant van de RAI.

---

foto: Carla van Thijn; De herdenking in 2001: Burgemeester Job Cohen van Amsterdam bij het monument in het Wertheimpark

Het programma samengevat:

10.30 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de Boekmanzaal van het Stadhuis in Amsterdam, via de hoofdingang aan de Amstelzijde. 11.30 uur: Begin Stille Tocht naar het Wertheimpark. 12.00 uur: Herdenking bij het Auschwitz Monument. Rede door burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Kaddisj en Jizkor door rabbijn Sonny Herman.
12.30 uur: Vertrek bussen naar de RAI.
13.00 uur: Europarestaurant van de RAI open.
13.30 uur: Begin lunchbijeenkomst (alleen met toegangskaart).

Sprekers: Jacques Grishaver, voorzitter N.A.C. en Mr. Max van der Stoel, Minister van Staat.
Muziek: Carmel Trio o.l.v. Doron Peper.

16.00 uur: Einde lunchbijeenkomst.

foto: Carla van Thijn; De herdenking in 2001

Tot ziens op 26 januari! Nederlands Auschwitz Comité, 020-699 0658

Het programma uitgebreid

Verzamelpunt is het Stadhuis.

Vanaf 10.30 uur is de Boekmanzaal van het Stadhuis open en bereikbaar via de hoofdingang aan de Amstelzijde. In de Boekmanzaal wordt koffie en thee geschonken.

Om 11.30 uur vertrekt de Stille Tocht naar het Wertheimpark.

De herdenking begint om 12.00 uur met een toespraak van burgemeester Job Cohen van Amsterdam, gevolgd door het Kaddisj en Jizkor door rabbijn Sonny Herman.

Vervolgens kunnen particulieren en organisaties hun kransen en bloemen bij het monument leggen.

Kransen en bloemen kunnen eventueel op zaterdag 25 januari tussen 10 en 14 uur worden afgeleverd bij de portiersloge van het stadhuis, ingang Waterlooplein.

Bereikbaarheid openbaar vervoer

U kunt het Stadhuis het beste bereiken met het openbaar vervoer: metro en sneltram 51 (halte Waterlooplein) of tramlijnen 9 en 14 (zelfde halte). Na de herdenking staan tegenover de uitgang van het Wertheimpark bussen klaar voor de mensen die kaarten aangevraagd hebben voor de lunchbijeenkomst in de RAI. Van Stadhuis naar de RAI kunt u ook met sneltram 51 en verder is de RAI te bereiken met tramlijn 4 en bus 15.

Parkeergelegenheid

Mocht u met de auto komen, dan kunt u parkeren in de parkeergarage onder het Stadhuis/Muziektheater, de parkeergarage op de hoek van de Joden Breestraat (onder Albert Heijn)en de parkeergarage onder het wooncomplex Valkenburgerstraat-ingang Anne Frankstraat. Deze parkeerplaatsen zijn niet gratis. Zij die in het bezit zijn van een invalidenparkeervergunning kunnen parkeren bij de hoofdingang van het Stadhuis/Muziektheater, maar alleen op vertoon van de vergunning!

Rondom de RAI zijn voldoende parkeerplaatsen en u kunt ook parkeren in de RAI-parkeergarage (dagkaart kost 10,00 euro).

Lunchbijeenkomst

De restaurantzaal van de RAI gaat om 13.00 uur open. De lunchbijeenkomst begint om 13.30 uur met toespraken van Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité en Mr. Max van der Stoel, Minister van Staat.

Mr. Van der Stoel is voor de PvdA lid geweest van de Eerste en Tweede Kamer, hij was staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinbet-Cals (1965/66), en minister van Buitenlandse zaken in het kabinet-Den Uyl (1973-1977) en in tweede kabinet-Van Agt (1981/82). Hij was van 1991tot 199 VN-rapporteur over mensenrechten in Irak; van 1993-2001 Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), en hij is sinds 2001 persoonlijk gezant van het OVSE-voorzitterschap inzake Macedonië.

Voor- en tijdens de lunch bieden wij u een optreden aan, verzorgd door het Carmel Trio o.l.v. Doron Peper.

Voor de lunchbijeenkomst dient u in het bezit te zijn van toegangskaarten.

Boekenverkoop

In de restaurantzaal staat weer een boekentafel.

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 21 januari 2003