Ingezonden persbericht
IBO verbiedt Groenewald, Argentijnse kampioen Francisco Antonio Mora vervanger

Andere tegenstander Joval voor wereldtitelgevecht

ROTTERDAM Raymond Joval verdedigt op zondag 26 januari in Schermerhorn zijn wereldtitel in het middengewicht tegen een andere tegenstander: de Argentijnse kampioen Francisco Antonio Mora. De IBO hanteert de regel dat de laatste partij van een uitdager geen nederlaag mag zijn. De bond gaf de Amsterdammer derhalve geen toestemming voor een gevecht tegen Ruben Groenewald. De Zuid-Afrikaan verloor in zijn laatste optreden op 28 september van het vorig jaar in Manchester van Anthony Farnell. Groenewald zou in december 2002 nog een partij boksen, maar kon toen wegens ziekte niet binnen de touwen verschijnen.

Derhalve verplichtte de IBO de organiserende combinatie Too Hot to Handle (Echteld/De Weerd) en Losa (Veerman) een andere tegenstander te zoeken. Die werd in Argentinië gevonden. Op de wereldranglijst van het middengewicht, die wordt aangevoerd door de Amerikaan Bernard Hopkins (41-2-1), is de 28-jarige Mora terug te vinden op de 22-ste positie. Vijftien plaatsen lager dan de huidige wereldkampioen van de IBO: Joval (29-2-0), maar wel dertien plaatsen hoger dan de aanvankelijk uitdager Groenewald.

Mora werd geboren op 10 februari 1974 in Neuquen. Op 9 maart 1996 maakte hij zijn debuut als prof tegen zijn landgenoot Luis Alberto Gonzalez en zegevierde door een knock-out in de zesde ronde. Daarna verscheen de opponent van Joval nog 41 maal in de ring. Mora boekte 36 zeges, waarvan 24 knock-outs, en zes nederlagen. Drie van die zes nederlagen leed de Argentijn opvallend genoeg achter elkaar in 2002. Op 2 februari verloor hij in Buenos Aires na tien ronden op punten van Sergio Gabriel Martinez. Vervolgens leed hij in het wereldtitelgevecht van de WBA in het Deense Aarhus een puntennederlaag tegen de ongeslagen Evens Oure Ashira, de huidige nummer tien van de wereldranglijst.

10 juli 2002 moest Mora voor de derde opeenvolgende maal zijn meerdere erkennen in een tegenstander. In Londen verloor hij na twaalf ronden op punten van Robin Reid. De drie minnetjes werden gevolgd door twee plusjes. In Argentinië won hij in september door een technische knock-out in de vijfde ronde van Cristian Oscar Zanabrie en in november veroverde hij de Argentijnse titel in het middengewicht na tien ronden op punten ten koste van Hugo Daniel Sclarandi. In zijn loopbaan als prof verloor Mora slechts eenmaal door knock-out. Op 23 januari 1998 maakte hij in Mar del Plata in de vierde ronde van zijn partij tegen Silvio Peppino kennis met het canvas. ___________________________________________________________________



Ingezonden persbericht