Dienstenbond CNV

Ultimatum aan werkgevers Publieke Omroep
20-01-2003

Op 20 januari 2003 heeft de CNV Dienstenbond de Omroepwerkgevers een ultimatum gesteld. Wanneer na afloop van dit ultimatum, 27 januari 2003 om 24.00 uur, niet op de eisen van de CNV Dienstenbond is ingegaan zullen de diverse actiecommitees, die zich onder onze leden hebben gevormd, in actie komen. De leden hebben het namelijk gehad met de opstelling van de werkgever.

Een korte terugblik:

op 25 september jongstleden zijn de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor het Omroeppersoneel gestart;

op 25 oktober zijn de voorstellen wederzijds nader toegelicht en hebben partijen op elkaars voorstellen gereageerd. Tijdens deze bijeenkomst heeft de Commissie Loongebouw verslag gedaan van hun bevindingen;

tijdens de bijeenkomst van 15 november bleek dat de verschillen tussen de voorstellen van de werkgevers en die van de CNV Dienstenbond te ver uit elkaar lagen om vruchtbaar verder te onderhandelen. Met name de tijdelijke contracten, het loon, de doorstroom in de schalen en de NRD-vergoeding stuitten op ongemotiveerde koppigheid van de werkgevers;

CNV Dienstenbond heeft aan de werkgevers op 13 december medegedeeld dat de achterban bleef bij hun voorstellen. Maar de werkgeversdelegatie was niet bereid in voldoende mate aan de wensen van de leden van de CNV Dienstenbond tegemoet te komen;

om een onnodige escalatie te voorkomen zijn de CNV Dienstenbond en de werkgevers op 20 december nogmaals bij elkaar gekomen voor overleg. In de tussenliggende periode was het voor de werkgeversdelegatie mogelijk om nogmaals met de werkgevers te overleggen en te bezien of er nog mogelijkheden waren om een akkoord te bereiken. Tijdens het overleg op 20 december heeft de werkgeversdelegatie een schandalig eindbod op tafel gelegd.

Eindbod afgewezen
Dit eindbod is door de CNV Dienstenbond, in de tweede week van januari 2003 aan de leden voorgelegd. Zij hebben dit eindbod tijdens twee ledenvergaderingen unaniem afgekeurd.

Op donderdag 9 januari 2003 hebben wij de werkgevers het standpunt van de leden meegedeeld en voor de laatste maal laten weten gaarne in overleg te willen treden om tot betere afspraken te komen;

De werkgevers hebben daar domweg niet op gereageerd.

Ultimatum
Wij kunnen nu niet anders dan de werkgever een ultimatum stellen. Wanneer de werkgevers niet voor 27 januari 2003 om 24.00 uur aan onze eisen hebben voldaan zullen wij in actie komen voor:
1. een einde aan de onfatsoenlijke contracteerpraktijk;
2. een onverkorte invoering van de adviezen van de commissie Loongebouw;

3. een substantiële verbetering van de NRD toeslag;
4. een fatsoenlijke en redelijke loonsverhoging van 3,5% per 1 oktober 2002;

5. het intrekken van de schrikbarende werkgeversvoorstellen over de Raam-CAO, de wijziging van (voormalig) hoofdstuk 10 en de bepaling over functie-ongeschiktheid en de afschaffing van de aanvulling in het derde jaar van arbeidsongeschiktheid.

Op de ledenvergaderingen hebben al veel mensen zich ingeschreven voor de actiecommitees. Deze commitees zullen de acties feitelijk invulling geven. Wij gaan er van uit dat u zich ook actief wilt inzetten voor het bereiken van betere arbeidsvoorwaarden. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-646 05 80. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl. Ook voor andere vragen kunt u bij hem terecht.

U kunt de acties ook ondersteunen door het werven van nieuwe leden onder uw collegas. Men kan zich rechtstreeks aanmelden via de 'lid worden'-button in het menu rechtsboven.