Gemeente Almere

Almere dertien keer middelpunt van filmblik bij omroep Flevoland

Het nieuwe stadsarchief van Almere maakt een nieuwe serie van dertien afleveringen Filmblik mogelijk. In uitzendingen van telkens negen minuten wordt aan de hand van filmmateriaal de jonge geschiedenis van Almere belicht. Filmblik is vanaf 27 januari tweewekelijks op maandagavond te zien om 17.47 uur, na het programma Straatpraat.

De eerste aflevering, op maandagavond 27 januari, gaat over de Stadsverwarming van Almere Stad. Hoe is dit bijzondere systeem van warmtevoorziening tot stand gekomen en wat vinden betrokkenen als ir D. Frieling er nú van? In andere afleveringen komt aan bod hoe Almere vanaf het begin naar een hoge kwaliteit architectuur streefde, met veel aandacht en ruimte voor groen. Ook hoe de Almeerders hun vrije tijd besteedden en er recreëerden, terwijl de bouw onverminderd doorging, zal in een van de afleveringen het thema zijn. Wanneer het vroor en er ijs en sneeuw lag kon de jeugd zich prima vermaken op de bouwplaatsen.

Toen de filmmaker Willem Thijssen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Almere een film over de stad maakte, ontdekte hij dat er veel oud filmmateriaal bestaat dat nog niet is geïnventariseerd. Om het materiaal te kunnen afspelen moet het worden overgezet naar video. Dit is een kostbare zaak, en dankzij de medewerking van het Stadsarchief van Almere komt nu in samenwerking met Omroep Flevoland deze serie van dertien afleveringen tot stand. De afleveringen gaan achtereenvolgens over Winterpret, Kunst & Architectuur, Cabaret, Hoogspanningsmasten, Informatieavond 1976, Groen in aanleg, Vieringen en Intochten, Recreatie, Bouw Almere Haven, Aanbieding eerste sleutels, Eerste Adviesraad, en Feest Eenjarig Bestaan.

Daarnaast laat Jeroen van der Laan in een reeks afleveringen van Filmblik onderwerpen aan bod komen zoals een bijzondere verkiezingsstrijd in Dronten, t Voorhuys in Emmeloord, en het ontstaan van de provincie Flevoland.

Filmblik is elke maandag vanaf 17.47 uur te zien, na het programma Straatpraat, en wordt elke donderdag vanaf 15.00 uur herhaald.
* Overzicht onderwerpen 'Filmblik Almere' Korte televisie-uitzendingen van circa 10 minuten door Omroep Flevoland