Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Uitnodiging uitreiking eerste geboortekoffer

Anders omgaan met jonge ouders

In het Brabantse Provinciehuis krijgen zeven ouders uit de zeven gemeenten van de Thuiszorgregio 's-Hertogenbosch: 's-Hertogenbosch, Heusden, Haaren, Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel en Schijndel op 27 januari 2003 om 13.30 uur officieel de eerste exemplaren uitgereikt van de Brabantse geboortekoffer door gedeputeerde L. van Nistelrooij. De geboortekoffer is een initiatief van de Thuiszorg in samenwerking met de Nederlandse Gezinsraad en K2 Brabants kenniscentrum jeugd, provincie Noord-Brabant en betrokken gemeenten. Bij gebleken succes is het de bedoeling dat na twee jaar de proef met dit informatie- en communicatiesysteem ter ondersteuning van ouders in 2004 in de hele provincie wordt ingevoerd, waarbij gemeenten en bedrijfsleven actief participeren. De geboortekoffer is een project in het kader van "Opvoeden doen wij samen".

Vanaf 1 februari 2003 zullen alle ouders in deze gemeenten bij het doen van aangifte van de geboorte van hun kind deze koffer krijgen van de ambtenaar van de burgerlijke stand. De ouders die in januari 2003 aangifte hebben gedaan van de geboorte van hun kind zullen de koffer alsnog ontvangen. In de koffer zit onder andere het speciaal hiervoor ontwikkelde O-magazine, een tijdschrift met opvoedingsinformatie. De volgende 4 nummers, van dit tijdschrift, dat letterlijk 'meegroeit' met de leeftijd van het kind, krijgen de ouders om de drie maanden op het consultatiebureau. Zo wordt vormgegeven aan de idee om als overheid anders om te gaan met ouders en opvoeding, meer denkend vanuit kansen en preventie in plaats vanuit problemen geredeneerd.

Opvoeden doen we samen
Met de inzet dat het overgrote merendeel van ouders de opvoeding op een goede manier ter hand nemen, maar af en toe best een steuntje in de rug kunnen gebruiken is de provincie Noord-Brabant actief met het actieprogramma 'Opvoeden doen wij samen'. Centraal in het programma staat het begrip: pedagogische infrastructuur. Ouders zijn verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen, maar het is ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid dat de omstandigheden waarin ze dat doen goed zijn. Gezins- en jeugdbeleid moet daarom meer zijn dan alleen ingrijpen als er problemen zijn. En als de overheid goede voorwaarden schept werkt dat op de langere termijn ook preventief. Dat zijn kort samengevat de uitgangspunten van de provincie Noord-Brabant die hebben geleid tot het honoreren van initiatieven als de geboortekoffer, naast tal van andere initiatieven en projecten in het kader van opvoedingsondersteuning. Voorbeelden zijn het opvoedingsdebat, een hieraan gerelateerde website www.opvoedendoenwijsamen.nl met een inventarisatie van meningen en ervaringen van jeugdigen en opvoeders over opvoeden en opvoedingsondersteuning. De projecten bieden zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk praktische opvoedingsondersteuning bieden aan ouders/opvoeders. Zij richten zich op (het versterken van) de eigen kracht van ouders/opvoeders en zijn preventief van aard. De instrumenten die hierbij worden ingezet variëren van toegespitste informatie en communicatie (De Geboortekoffer, het O-Magazine) tot praktische vrijwilligershulp door ervaringsdeskundigen (Home-Start in kleine gemeenten) en begeleiding en ondersteuning van allochtone groepen bij participatie in de Nederlandse samenleving, in het bijzonder bij het opvoeden van hun kinderen (Opstap-opnieuw plus).

Imago ouderschap
Als er publiciteit is over ouderschap, dan gaat het meestal om problemen. Over de moeite om werk en gezin te combineren, over echtscheiding, over jeugdcriminaliteit, etc. Dit terwijl iedere ouder in meer of mindere mate gebaat is bij tips en ideeën over opvoeding. Immers: opvoeden doe je samen, met elkaar, met de omgeving en ook de overheid speelt daarin een randvoorwaardelijke rol. In de werkelijkheid doen de meeste ouders het gewoon goed. Het belang van ouderschap kan nauwelijks genoeg worden benadrukt. Zonder kinderen geen toekomst tenslotte. Daarom heeft de provincie Noord- Brabant het initiatief van de Thuiszorg ondersteund om ouders een welkomstgeschenk te geven. Centraal staat het perspectief dat ouders zelf het beste weten wat goed voor ze is. Daarom worden ouders een jaar lang gevraagd commentaar te leveren op de inhoud van het informatieblad en mee te denken over de vraag: wat voor steun gemeente en provincie kunnen bieden bij opvoeding. Lokale en provinciale overheid, maar ook de betrokken instellingen kunnen zo sneller rekening houden met hun wensen en behoeften.