Politie Hollands Midden

Datum: 24 januari


Politiestudenten aan het werk in Duin- en Bollenstreek en Gouwe IJssel

Leiderdorp Na twaalf weken studeren op het politie-instituut in Den Haag starten zestien politiestudenten eind januari met hun eerste kwartaal werkend leren in de districten Duin- en Bollenstreek en Gouwe IJssel (Gouda en omgeving). Vanaf dat moment zijn er in heel Hollands Midden politiestudenten aan het werk.

Ze worden maandag 27 januari beëdigd door directeur bedrijfsvoering Henk Meijer, samen met de veertien studenten die aan de slag gaan in het district Leiden-Voorschoten en Rijn- en Veenstreek (Alphen en omgeving). Het politieonderwijs is in 2002 ingrijpend veranderd. De nieuwe politieopleiding is vooral gericht op het leren op de werkplek. Er is gekozen voor een duaal stelsel. De studenten zitten afwisselend twaalf weken op school en werken twaalf weken in het korps. De opleiding duurt vier jaar. Daarna zijn de studenten volledig geschoold en inzetbaar als allround politieagent.

De zestien politiestudenten richten zich in hun eerste leerwerkperiode op de onderwerpen 'Toezicht Publiek Domein' en 'Toezicht gericht op de verkeersveiligheid'. Ze werken samen met hun praktijkcoaches en de andere collega's uit het team. Ze volgen bijvoorbeeld een briefing, houden toezicht op een markt, geven preventie-adviezen, passen EHBO toe, regelen het verkeer of schrijven bekeuringen uit. Als ze dat allemaal onder de knie hebben, leggen ze voor die twee onderwerpen een examen af. Daarna kunnen ze voor die onderdelen zelfstandig worden ingezet in de dagelijkse politiepraktijk. Hoe verder de opleiding vordert, hoe breder inzetbaar de studenten dus worden.

Het nieuwe politieonderwijs betekent ook dat het politiediploma vergelijkbaar is geworden met de andere diploma's in Nederland. Daardoor ontstaat er een grote kans op in- en uitstroom tussen de politie en andere sectoren op de arbeidsmarkt. In 2003 beginnen voor het politiekorps Hollands Midden in totaal 85 mensen aan de nieuwe politieopleiding.


Noot aan de redactie/

Politie Hollands Midden