Gemeente Den Haag

2003-01-24: President Fox van Mexico schenkt Fotomuseum Den Haag 14 foto's van Manuel Alvarez Bravo

---

De Mexicaanse regering schenkt het Fotomuseum Den Haag 14 bijzondere fotos van de Mexicaanse fotograaf Manuel Alvarez Bravo. Bravo (1902-2002) wordt beschouwd als de meest invloedrijke fotograaf in de moderne Latijns-Amerikaanse fotografie. De Mexicaanse president Fox zal de fotos maandag 27 januari aanbieden aan burgemeester Deetman, tijdens zijn officiële bezoek aan Nederland.

Bravo maakte de fotos in 1960, toen hij enkele maanden in Haarlem woonde voor de productie van een fotoboek over Mexicaanse muurschilderkunst. Bravos Nederlandse fotos (ze tonen onder meer spelende kinderen, de weerspiegeling van een boerderij in een kanaal, een voddenboer achter zijn bakfiets en een man rustend in de laadruimte van een vrachtwagentje) behoren tot de weinige die hij maakte buiten zijn geboorteland Mexico.

Burgemeester Deetman zal president Fox namens de Gemeente Den Haag 5 fotos van de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken aanbieden, als dank voor de schenking. Van der Elsken maakte deze fotos in 1960 in Mexico tijdens een wereldreis, op het zelfde moment dat Bravo zijn serie maakte in Nederland.

Sinds de opening in december vorig jaar heeft het Fotomuseum Den Haag (onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag) ook werk geschonken gekregen van onder meer Gerard Fieret, Johan van der Keuken en Marjoleine Boonstra.

last update: 24-1-2003 14:41:25 ;pag.: 18291; auteur: 616;cat.: