Korps: Flevoland, plaats: Almere 27-01-2003 Politie Almere pakt straatroven aan
Stafdienst Communicatie, 06-5140 1952

In totaal 63 verdachten aangehouden

ALMERE De Almeerse politie heeft de afgelopen vier maanden in totaal 63 verdachten aangehouden in verband met straatroof. Het gaat om 54 vermoedelijke daders, 5 helers en vier mensen worden verdacht van het doen van valse aangifte. Hiermee zijn 65 van de in totaal 209 straatroven in Almere opgelost. Dit blijkt uit een tussenevaluatie van het speciale rechercheteam dat zich bezighoudt met het oplossen en terugdringen van de straatroven in Almere.

Aanpak
Straatroven (in de publieke ruimte met behulp van geweld of bedreiging goederen wegnemen of het slachtoffer dwingen tot het afgeven daarvan) heeft een enorme impact op de slachtoffers. De Almeerse politie besloot in de zomer van 2002 om in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie het aantal straatroven terug te dringen. In heel Almere werden motoragenten ingezet voor extra surveillance in de wijken. Daarnaast ging een rechercheteam van vijf mensen aan de slag om de verdachten op te sporen en aan te houden.
Het rechercheteam blijft tot nader order bestaan en verricht nog wekelijks aanhoudingen. De verwachting is dat dat de komende periode zo zal blijven. Ook de extra motorsurveillance, vooral op en rond het Spoorbaanpad, blijft gehandhaafd.

Resultaat
Dankzij extra alertheid en surveillance is een aantal verdachten op heterdaad aangehouden. Het rechercheteam heeft tot nu toe in totaal 209 aangiftes onderzocht. Daarvan zijn 65 opgelost. In totaal werden 63 verdachten aangehouden, waarvan vijf voor heling en vier voor het doen van valse aangifte. Van de 54 vermoedelijke daders waren er 25 woonachtig buiten Flevoland, voornamelijk in Amsterdam en Utrecht. In 24 gevallen ging het om zogenoemde first-offenders. De daders hadden het vooral gemunt op mobiele telefoons, geld en scooters. Uit het onderzoek blijkt dat straatroven vooral worden gepleegd bij jongeren onder elkaar. Maar liefst 51 van de 54 verdachten waren jonger dan 25 jaar. Ruim de helft van de aangevers is jonger dan 25 jaar.

Eerste minderjarige verdachten al veroordeeld
In de afgelopen periode heeft de rechter al negen minderjarige verdachten veroordeeld. De opgelegde straffen liepen uiteen van 14 dagen jeugddetentie met 1 maand voorwaardelijk en 60 uur werkstraf tot 12 maanden jeugddetentie. Alle veroordeelden krijgen pedagogische begeleiding van Jeugdreclassering. Diverse daders hebben een schadevergoeding moeten betalen aan de slachtoffers. De eerstvolgende uitspraak van de meervoudige kamer in verband met straatroven wordt verwacht op 28 januari. Op 18 en 25 februari moeten de eerstvolgende verdachten zich verantwoorden voor de meervoudige kamer.

Valse aangifte
Vier mensen hadden valse aangifte gedaan van straatroof waarbij hun mobiele telefoon gestolen zou zijn. Uit de verhoren werd duidelijk dat zij in werkelijkheid hun mobiele telefoon verloren hadden, een nieuwer modelletje wilden of de telefoon te duur bleek. Met die aangifte wilden ze het verzekeringsgeld terugkrijgen.
Het Openbaar Ministerie vervolgt alle valse aangevers. Voor het doen van valse aangifte staat een maximum gevangenisstraf van één jaar. Maar dat is niet alles. De verzekeringsmaatschappij wordt verzocht aangifte te doen van oplichting en valsheid in geschrifte. Hiervoor is de maximum gevangenisstraf resp. drie en zes jaar. De verzekeringsmaatschappij zet de verdachte op een soort zwarte lijst waardoor het voor de verdachte moeilijk wordt om zich te verzekeren (wordt geweigerd of betaalt een hoge premie).
Daarnaast verhaalt de Politie Flevoland de kosten van het aantal uren dat aan de valse aangifte is besteed. Die tijd heeft zij niet kunnen besteden om de echte misdrijven op te lossen.

Breng straatrovers niet in de verleiding
Tips om straatroof te voorkomen:

* Draag je tas kruislings en houd een hand op de tas.
* Als je met zijn tweeën bent, draag dan de tas tussen jullie in.
* Doe je tas niet los in een fietsmand, maar in dichte fietstassen of onder je jas, of neem helemaal geen tas mee.
* Bel liever niet op straat. Kan dat even niet anders, hou dan goed zicht op je omgeving.

* Als je bent uitgeweest, ga dan niet alleen naar huis maar met een groep. Of stap direct in de auto (denk aan de BOB).
* Registreer het IMEI-nummer van je mobiele telefoon en stel de beveiligingscode YUNU in (zie daarvoor de gebruiksaanwijzing of kijk op www.politie.nl).

En als het je toch overkomt
Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer worden van straatroof, stel dan zo snel mogelijk de politie in kennis en doe aangifte. Hoe sneller de politie op de hoogte is, hoe hoger de pakkans. Onthoud de kenmerken van de dader, kleding, sieraden, uiterlijk, spraak, voertuig, etc. Vergeet bij het doen van aangifte niet je IMEI-nummer mee te nemen en bel het mobiele telefoonbedrijf om je simkaart te blokkeren.