Nederlandse Orde van Advocaten

Persbericht Nederlandse Orde van Advocaten, 27 januari 2003

Orde tegen voorgestelde uitbreiding identificatieplicht

De identificatieplicht moet niet worden uitgebreid. Dat staat in een advies dat de Nederlandse Orde van Advocaten vandaag heeft uitgebracht aan minister Donner van Justitie. De bewindsman had om het advies gevraagd.
De Orde is van oordeel dat een uitbreiding van de identificatieplicht alleen is gerechtvaardigd als daardoor de effectiviteit van de rechtshandhaving aantoonbaar wordt verbeterd. Die vraag wordt in het voorstel van de minister onvoldoende beantwoord. De Orde wijst er bovendien op dat al in een groot aantal situaties een identiteitsbewijs vereist is (achter het stuur, op het werk, in het openbaar vervoer enz.)
De Orde is voorts van mening dat de leeftijdsgrens in overeenstemming moet zijn met andere Europese landen, en dus niet moet gelden voor personen jonger dan 16 jaar. Verder acht de Orde de voorgestelde aparte strafbaarstelling voor het niet kunnen tonen van identificatie disproportioneel, zeker in aanmerking genomen dat de minister de toonplicht ook voor kinderen van 12 tot 16 jaar wil invoeren. Tot slot vraagt de Orde uitdrukkelijk aandacht voor het noodzakelijkheidscriterium. De noodzakelijkheid dient altijd in het proces-verbaal vermeld te worden, zodat de rechter achteraf kan toetsen of terecht om een identiteitsbewijs is gevraagd. De bevoegdheid om naar zo'n bewijs te vragen mag niet willekeurig worden uitgeoefend.

Voor informatie kunt u bellen met Hanneke Siegert, bestuurssecretaris, telefoonnummer 070 - 3353595

Einde bericht.


---