Vlaamse overheid

Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua is bereid de sanering van vervuilde terreinen in Gent mee te financieren. Ze roept het Gentse stadsbestuur op tot een structurele samenwerking om de vervuilde sites in Gent versneld weer gezond te maken. Dat kan via de ondertekening van een convenant die een lijst dient te bevatten van prioritair te behandelen dossiers. Vera Dua heeft voor de sanering van dergelijke brownfields reeds 30 miljoen euro vastgelegd. Daarboven zijn bijna 8 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor extra inspanningen in de steden Gent en Antwerpen. Eens het convenant er is, kan de sanering van de terreinen in Gent versneld gebeuren. Het is meteen een antwoord op het bestaan van stadskankers, verwaarlozing, leegstand. Bovendien zorgt het ervoor dat de druk op het aansnijden van nieuwe maagdelijke gebieden kan afnemen Minister Dua ziet in Gent mogelijkheden voor vervuilde terreinen aan de Scheldekaai, op de Sint-Baafskouter, de Gentbrugse Meersen en de Bourgoyen. Ook de sanering van de Gasmeterlaan kan via een convenant met de stad Gent in een stroomversnelling geraken. De minister heeft reeds een convenant afgesloten met Electrabel betreffende de sanering van alle stadsgasfabrieken in Vlaanderen. Uiteraard zal dit ook zijn resultaat hebben naar Gent toe.

Op voorstel van minister Vera Dua heeft de Vlaamse regering in het zogenaamde "zomerakkoord" (juli 2002) beslist dat er inzake de sanering van brownfields voor de steden Antwerpen en Gent extra inspanningen nodig waren. De minister hoopt beide steden zo aantrekkelijker te maken om te wonen en te werken. Een eerste concrete realisatie is de sanering van de oude terreinen van La Floridienne in de Gentse haven. Het Vlaams gewest zal hier 60% van de saneringskosten dragen. Het terrein kan dan worden ontwikkeld voor de aantrek van nieuwe bedrijvigheid.

Convenant
Minister Dua roept Antwerpen en Gent nu op tot een structurele samenwerking in de vorm van een convenant tussen het gewest en deze steden. Dergelijke convenant dient een lijst te bevatten van prioritair te behandelen dossiers. Deze dossiers dienen enerzijds te bestaan uit terreinen waar vroeger een activiteit op was maar die nu braak liggen en te maken hebben met een ernstige bodemverontreiniging en anderzijds uit terreinen die verontreinigd zijn en waar nu mensen op wonen. De eerste reeks dossiers zijn echte brownfieldterreinen en de opkuis ervan dient Gent en Antwerpen aantrekkelijker te maken.

Natuurgebied in de stad?
Uiteraard dienen deze terreinen zeker niet absoluut terug een industriële bestemming te krijgen. Ook een stadspark of bos of natuurgebied kan de bestemming zijn. Bij de tweede reeks dossiers komt een belangrijk sociaal element om de hoek kijken: regelmatig worden mensen, bv. bij de verkoop van hun huis, geconfronteerd met het feit dat de grond waarop hun huis staat gekend staat als 'verontreinigd'. Dit kan nogal wat beslommeringen met zich meebrengen.

Sociale maatregel
Door pro-actief dergelijke woonzones aan te pakken en op de gepaste manier te saneren hoeven de bewoners bij latere overdracht geen problemen meer te verwachten.

De convenant zal dan afspraken bevatten van hoe deze dossiers aan te pakken en hoe naar een co-financiering kan worden gegaan. Minister Vera Dua heeft alvast bekomen dat het totale budget waarover ze beschikt voor ambtshalve saneringen van landbodems is opgetrokken tot 30 miljoen Euro (in 1999 was dat nog minder dan 10 miljoen Euro). Bovendien heeft ze bijna 8 miljoen Euro extra laten vrijmaken voor extra inspanningen, vooral in Gent en Antwerpen.

Lijst prioritaire saneringen
Uiteraard zal veel afhangen van de steden Gent en Antwerpen zelf of ze klaar zijn om het Vlaams gewest mee de saneringen aan te pakken.

Aan de steden Gent en Antwerpen is gevraagd om een lijst op te maken van terreinen die in aanmerking komen voor sanering. Voor wat betreft de brownfields wordt in Gent gedacht aan terreinen aan de Scheldekaai, de Sint-Baafskouter, de Gentbrugse Meersen, de Bourgoyen en de Gasmeterlaan. Met Electrabel is trouwens een convenant gesloten ter sanering van de stadsgasfabrieken in Vlaanderen. Uiteraard zal dit op termijn ook zijn resultaat hebben naar Gent toe.

info : Ron Hermans, communicatieadviseur van minister Dua - tel. 0473 90 30 66
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---