Gemeente Maassluis

27-1-2003

Gemeente neemt maatregelen tegen dreigend tekort aan huisartsen

Begin januari is door de Districts Huisartsen Vereniging Westland, Schieland, Delfland in de Zwaluwstraat een praktijk geopend voor patiënten zonder huisarts. Deze noodvoorziening is één van de maatregelen die zijn genomen om de problemen rond de huisvesting van huisartsen, tandartsen en andere medische beroepsoefenaren het hoofd te bieden. Zonder maatregelen zullen binnen enkele jaren duizenden inwoners van Maassluis geen huisarts meer hebben. De gemeente heeft zich daarom ingespannen voor het vinden van locaties, zowel voor tijdelijke voorzieningen als voor het realiseren van een aantal Huisartsen Onder Een Dak (HOED)- praktijken.

Overleg tussen de gemeente en betrokken artsen heeft niet alleen geleid tot de noodvoorziening in de Zwaluwstraat, maar ook tot de ontwikkeling van twee andere voorzieningen. Dit zijn een HOED in het oosten van Maassluis, onder aan de Seringenflat en een Gezondheidsaccommodatie in west, in een pand op de hoek van het Albeda-college en het Gezondheidsgebouw. Daarnaast komt er -op eigen initiatief van de huisartsen- een HOED in zorgcomplex Parkhof.

De HOED-Oost, onderaan de Seringenflat wordt gebouwd voor twee huisartsenmaatschappen (Krieken / Van Beurden en Van Loon / Sprij). Deze HOED, die naar verwachting medio 2004 van start zal gaan, zal huisartsenzorg leveren aan circa 10.000 patiënten. In de Gezondheidsaccommodatie die wordt gerealiseerd op de hoek van het Albeda-college en het Gezondheidsgebouw, worden meerdere gezondheidsdisciplines ondergebracht. Behalve aan twee huisartsmaatschappen met in totaal 5 tot 6 huisartsen voor 8.000 tot 10.000 patiënten, zal het gebouw naar verwachting onderdak bieden aan een tandartsenpraktijk, een apotheek, fysiotherapie, podotherapie, Thuiszorg, de Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg Noord en de Geestelijke Gezondheidszorg Delfland. De HOED in zorgcomplex Parkhof van de huisartsenmaatschappen Kromdijk / Barendrecht en Knippenberg / Both, zal naar verwachting in juni 2003 van start gaan. Deze biedt zorg aan circa 10.000 patiënten.

Bij de keuze van de locaties is vooral gekeken naar een goede bereikbaarheid vanuit geheel Maassluis. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de patiënten die zijn aangesloten bij de praktijken, verspreid wonen over Maassluis. Ook de beschikbaarheid van ruimte speelde natuurlijk een rol.

Voor de middellange termijn worden bij de herontwikkeling van de Burgemeesterswijk de mogelijkheden onderzocht gezondheidsvoorzieningen te realiseren in de multifunctionele accommodatie die in deze wijk zal komen.