Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 28 januari 2003 Publicaties - 28 januari 2003
ALGEMEEN: UW GEMEENTE:
Bouw Brede Maatschappelijke Voorziening binnenkort van start Avondopenstelling gemeente
Alles wat u wilde weten over Brunssum Waarom bomenkap in de Merkelbeekerstraat nodig is
Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Hoorzitting commissie voor de bezwaarschriften
"Liever praten dan bekeuren" C. Brocken (Maasbree) nieuwe burgemeester Wijkpost Noord krijgt een 8 Raadsvergadering op 7 februari 2003 Wijkatlas 2002 op internet Receptie burgemeester Brocken Stedelijke vernieuwing in Brunssum - in de Gregoriuslaan Commissievergaderingen
Een 7,3 voor wonen in Brunssum Raadsvergadering van 8 januari 2003 Weekmarkt De gemeentepagina verhuist!
VEILIGHEID: SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN:
Brunssum wordt veiliger Brunssum vergoedt prijsstijgingen ReisNet Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas
Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Info ReisNet Parkstad Limburg
Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002
UW GEMEENTE:
Laat uw stem horen via het referendum
Spreekuren wethouders "EEN EXPEDITIE NAAR 2015"
---

Waarom bomenkap in de Merkelbeekerstraat nodig is

In december 2002 maakte de gemeente Brunssum bekend dat zij 55 esdoorns in het noordelijk deel van de Merkelbeekerstraat wil gaan kappen. Tegen dat voornemen is door een aantal bewoners bezwaar gemaakt, wat leidde tot een aantal publicaties in regionale dagbladen. Op deze pagina een toelichting op de plannen van de gemeente voor bomenkap: waarom de Merkelbeekerstraat profiteert van de bomenkap.

Allereerst een stukje voorgeschiedenis. De bomen in de Merkelbeekerstraat houden al enige tijd de gemoederen bezig. Een groot deel van de bewoners is al enkele jaren bezig met een actie om de bomen te vervangen. Naast vele incidentele klachten ontving de gemeente bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden een brief, ondertekend door 28 gezinnen uit de Merkelbeekerstraat, waarin werd gevraagd om de bomen te kappen teneinde een eind te maken aan de overlast.

Torenhoge onderhoudskosten
Want wat is er aan de hand? De 55 esdoorns in het noordelijk deel van de Merkelbeekerstraat, tussen de Vroedschapstraat en de Beekweg, zijn oud. Gemiddeld zijn ze 70 jaar, een hoge leeftijd voor dit type boom, zeker gelet op de plek waar ze staan. Ze veroorzaken overlast door vallende takken. Ook zijn de wortels van de bomen inmiddels zo ver doorgegroeid dat er schade is ontstaan aan trottoirs, uitritten en wegen.
De gemeente heeft een bureau, Boomtechnisch Adviesbureau André Ruizendaal uit Bunschoten, gevraagd om de conditie en de vitaliteit van de bomen in kaart te brengen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat 21 van de 55 bomen een onvoldoende scoren voor vitaliteit. Dat betekent dat de bomen nog slechts een beperkt aantal jaren te gaan hebben, en dat hun conditie snel zal verslechteren.

Om de aftakeling tegen te gaan, zouden de komende jaren extra onderhoudsmaatregelen nodig zijn. Een van de voorgestelde maatregelen is het extra beluchten van de ondergrond waarin de bomen wortelen. Omdat dit gevolgen heeft voor de bovengrond, zou de stoep over de gehele lengte opnieuw gelegd moeten worden. Een andere noodzakelijke maatregel om de huidige bomen nog wat langer te behouden is het versmallen van het wegdek, waardoor de bomen meer ruimte krijgen - maar onderzoek heeft uitgewezen dat de Merkelbeekerstraat dan te smal zou worden voor het wegverkeer.
Behoud van de meeste bomen is mogelijk, maar tegen een zeer hoog prijskaartje. Onderhoud van de esdoorns in de Merkelbeekerstraat zou de komende tien jaar ruim 260.000 euro extra kosten - dat bedrag moet wél door alle burgers van Brunssum opgebracht worden (ter vergelijking: regulier onderhoud van een vergelijkbaar bomenpark kost slechts 10.000 euro in tien jaar tijd). Het eindresultaat zou zijn dat na die tien jaar opnieuw bekeken moet worden welke extra investeringen dan wéér nodig zijn om de bomen voor een beperkte tijd te behouden (5 of 10 jaar). Die investering in onderhoud vindt de gemeente onverantwoord.

De iep
Op maandag 20 januari organiseerde de gemeente een voorlichtingsavond over de voorgenomen bomenkap in de Merkelbeekerstraat. Ruim 60 inwoners bezochten deze avond. Uit hun reacties bleek dat de meeste bezwaren zich niet richtten op de bomenkap, maar op de keuze van het vervangende boomtype. Dat wordt namelijk de iep. Waarom de iep? Om een groot aantal redenen. Allereerst: de Merkelbeekerstraat is een straat met een historische uitstraling en daar past de iep, een klassiek Nederlandse boom, wondermooi in. Verder zorgt de iep voor weinig overlast: de wortels brengen nauwelijks schade toe aan trottoirs, de bladval in de herfst is beperkt, en de boom is windbestendig, dus kan tegen een stootje. Daarnaast is de iep een relatieve snelgroeier, zodat over pakweg 15 jaar de Merkelbeekerstraat weer het aanzien krijgt van een groene laan. De bomen die de gemeente gaat planten, zijn van een fors formaat, namelijk zo'n 6 meter hoog (uiteindelijk bereiken de bomen een hoogte tussen de 15 en 20 meter). De grootste handicap van de iep -namelijk de bevattelijkheid voor de beruchte iepenziekte- behoort ook tot het verleden: de gemeente Brunssum heeft gekozen voor een iepensoort dat resistent is tegen deze ziekte.

Voornaam en klassiek
Tot slot dit nog: door de bezwaarmakers is aangedrongen op een gefaseerde vervanging van de bomen. Daarvoor heeft de gemeente echter niet gekozen. Door alle bomen in één keer te vervangen, ontstaat de mogelijkheid om de Merkelbeekerstraat te voorzien van een evenwichtige laanstructuur, waarin alle bomen dezelfde leeftijd, omvang en hoogte hebben. Dat komt een mooi, voornaam en klassiek straatbeeld ten goede. Verder biedt een algehele renovatie van het bomenpark de gemeente de mogelijkheid om ook het onderliggende plantsoen opnieuw in te richten: de bestaande struiken worden weggehaald en vervangen door een nieuwe, gevarieerde aanplant. Dan vindt ook herstel plaats van de stukken wegdek en trottoir die in het verleden beschadigd zijn geraakt door de wortels van de esdoorns.

De Merkelbeekerstraat is een mooie straat, die gekarakteriseerd wordt door statig groen. Die uitstraling wil de gemeente behouden, echter zonder de overlast die het huidige bomenbestand veroorzaakt. Dát is de inzet van de voorgenomen boomrenovatie.

---

Hoorzitting commissie voor de bezwaarschriften

De commissie voor de bezwaarschriften houdt op maandag 3 februari een openbare hoorzitting.

Om 15.30 uur houdt de commissie een hoorzitting in verband met ingediende bezwaarschriften tegen de verleende kapvergunning voor de bomen aan de Merkelbeekerstraat.

De hoorzitting vindt plaats in de burgerzaal in het Bestuurscentrum. De hoorzitting is openbaar en kan door iedereen worden bijgewoond.
---

Raadsvergadering op 7 februari 2003

De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op vrijdag 7 februari om 16.00 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Installatie burgemeester Brocken
Installatie van dhr. mr. drs. C. M.A. Brocken als burgemeester van de gemeente Brunssum, in welke functie hij met ingang van 1 februari 2003 werd benoemd bij Koninklijk Besluit van 19 december 2002, no. 02.005.868.

---

Receptie burgemeester Brocken

Per 1 februari 2003 is de heer C. M.A. Brocken de nieuwe burgemeester van Brunssum. Op vrijdag 7 februari 2003 is er tijdens een openbare receptie van 18.00 tot 20.00 uur gelegenheid om kennis te maken met de heer en mevrouw Brocken.

De receptie vindt plaats in d'r Brikke-Oave, Lindeplein 4a, te Brunssum.

Graag nodigen wij u uit voor deze receptie.

D.A.M. Akkermans, loco-burgemeester
M.A.M.H. Huijben, gemeentesecretaris
Hieronder: Nieuwbouw aan de Gregoriuslaan
Zie ook de speciale 'Stedelijke Vernieuwing' pagina op deze website. Woningen voor dementerenden aan Gregoriuslaan
Aan de Gregoriuslaan wordt medio dit jaar gestart met de bouw van acht zorg-wooneenheden. De wooneenheden zijn bedoeld voor dementerende ouderen. Hier kunnen ze straks semi-zelfstandig wonen, in eigen eenheden maar met 24-uurs zorg en begeleiding. Brunssum is een van de eerste Limburgse gemeenten waar een dergelijke voorziening voor deze doelgroep gebouwd wordt.

In de toekomst zullen steeds vaker zorgwoningen gebouwd worden. Zorgwoningen zijn er voor mensen met een AWBZ indicatie, dus voor mensen die afhankelijk zijn van (medische) zorg en begeleiding. Deze mensen wonen nu nog vaak in verzorgings- of verpleeghuizen. De trend is echter om zorgbehoevende mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Zo kunnen ze zoveel mogelijk hun eigen leven leiden. Afhankelijk van de doelgroep beschikken de complexen van zorgwoningen over allerlei speciale voorzieningen. Die voorzieningen bieden vooral medische zorg, maar ook bijvoorbeeld thuiszorg (huishoudelijke hulp) of assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals lichamelijke verzorging en hulp bij het aan- en uitkleden of eten en drinken.

Beschermd wonen
De nieuwbouw aan de Gregoriuslaan is één van de eerste projecten voor dementerenden in Limburg. Het gaat om acht woningen die komen te liggen op het stuk grond dat braak ligt tussen de Spar en de fysiotherapeut. Initiatiefnemers zijn Woonservice Het Adres, zorgverlener GOZL en Gemeente Brunssum. Architect is Van de Heuvel De Wilde uit Heerlen.

"Het gaat hier om woningen die bestemd zijn voor een groep mensen die extra hulpbehoevend is, namelijk dementerende ouderen," laat directeur Hans Laudy van Het Adres weten. "Nu zitten deze mensen nog in een verpleeghuis, straks wonen ze in aangepaste wooneenheden. Ze hebben dan een privé woon/slaapkamer en ze kunnen tevens gebruik maken van een gemeenschappelijke huiskamer." In de zorgwoningen aan de Gregoriuslaan staat 24 uur per dag begeleiding en verzorging paraat. Aan de ene kant biedt het gebouw, volgens Hans Laudy, een beschermende omgeving, aan de andere kant is bij het ontwerp nadrukkelijk gekozen voor een 'open' gebouw, met veel glas. "Hierdoor staan de bewoners direct in contact met de straat en de samenleving," zegt Hans Laudy.

Het Adres zal straks de woningen rechtstreeks verhuren aan de bewoners. Hans Laudy: "De huurprijs ligt onder de huursubsidiegrens. Dat past binnen onze doelstelling om goede woningen betaalbaar te houden voor mensen met een smalle beurs." Het Adres bemoeit zich niet met het toewijzen van woningen. Dat gebeurt door het Zorgbureau Heerlen.
Het bouwplan is inmiddels goedgekeurd door de Welstandscommissie. Naar verwachting gaat de bouw in de zomer van start, de opening is voorzien rond de jaarwisseling.
heeft iedere donderdag telefonisch spreekuur van 09.00 - 11.00 uur. Hij is dan rechtstreeks bereikbaar via (045) 527 86 47.