Gemeente Laarbeek


Start project 'verruimde reikwijdte'

Lagere kosten voor ondernemers en een beter milieu In 1993 is de Wet milieubeheer van kracht geworden. De Wet milieubeheer maakt het mogelijk om in een milieuvergunning voorschriften op te nemen met betrekking tot energiegebruik, afvalpreventie en grondstoffenverbruik. De meer klassieke benadering van milieubescherming, waarbij met name het hinderaspect centraal stond (voorkomen of beperken van gevaar, schade en hinder) is daarmee uit-gebreid met 'duurzaamheid'. De aandacht voor energie en afval binnen het kader van de vergunningverlening Wet milieubeheer wordt aangeduid met de term `verruimde reikwijdte'.

Aandacht voor energiebesparing, afvalpreventie en grondstoffenverbruik levert direct milieuvoordeel op. Daarnaast levert het de ondernemers in veel gevallen financieel voordeel op als gevolg van lagere energierekeningen en dalende kosten voor afvalverwijdering en grondstoffenaanvoer. Veel bedrijven hebben daarom - al dan niet branchegewijs - reeds invulling gegeven aan energiebesparing en afvalpreventie.

Om binnen de vergunningverlening Wet milieubeheer meer aandacht te besteden aan het fenomeen verruimde reikwijdte start het project februari 2003 binnen de gemeente Laarbeek. Alle bedrijven worden op de verruimde reikwijdteaspecten aangeschreven met het verzoek de gevraagde gegevens te overleggen.