Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-bericht

Rotterdam, 27 januari 2003

Uitspraken Hirsi Ali dragen niet bij aan dialoog

LBR : weinig grond voor strafrechterlijke vervolging

Aankomend VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft in dagblad Trouw in krasse bewoordingen een negatief oordeel geuit over Mohammed, de stichter van de islam. Het gaat hierbij om persoonlijke uitspraken. De uitspraken van Hirsi Ali zullen, gezien haar positie als aankomend volksvertegenwoordiger, niet bijdragen tot een klimaat waarin partijen nader tot elkaar komen.

Vanuit de media en door particulieren is aan het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) de vraag voorgelegd of deze uitspraken voor vervolging in aanmerking komen. De gezamenlijke islamitische organisaties in Nederland willen, aldus een persbericht van het ANP, dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of de uitlatingen van Ayaan Hirsi Ali over de profeet Mohammed stafbaar zijn.

Naar mening van het LBR is er weinig grond voor een strafrechterlijke vervolging van Hirsi Ali. Het beledigingsartikel in het Wetboek van Strafrecht, 137 c, bepaalt dat opzettelijke belediging van een groep mensen vanwege hun geloof strafbaar is. In het interview is daarvan geen sprake, omdat Hirsi Ali in negatieve bewoordingen over de profeet Mohammed spreekt. Hoewel dit veel moslims zal kwetsen, zijn de bewoordingen niet tegen hen gericht. Daarmee zal een vervolging weinig kans van slagen hebben.

Het is niet zinvol veel energie te steken in de vraag of Ayaan Hirsi Ali haar uitlatingen in Trouw, vanuit juridisch oogpunt, wel of niet mocht doen. Niet alleen omdat de kans dat het tot vervolging komt klein is, maar ook omdat de juridische weg de inhoudelijke discussie en dialoog in de weg kan staan. Het maatschappelijk klimaat is gebaat bij het doorgaan van inhoudelijke discussies en het zoeken naar dialoog en wederzijds begrip, ook wanneer standpunten moeilijk verteerbaar zijn of onhandig in de media worden gebracht. Wanneer het gesprek stokt, zullen de verhoudingen slechts verder polariseren en verharden.

Jeroen Visser, woordvoerder LBR.

Noot voor de pers:
Voor meer vragen, bel het LBR, Jeroen Visser, 010-2010230, per e-mail visser@lbr.nl, of zie www.lbr.nl