Nederlandse Vereniging van journalisten

27/01/2003 Sectie NVF
Juryrapport
Fuji Film Fotojournalist van het jaar 2002

Uit achttien kandidaten heeft de jury na ampele en zeer intensieve beraadslagingen de 28-jarige ANP-fotograaf Robin Utrecht verkozen tot Fuji Film Fotojournalist van het Jaar 2002. Door deze uitverkiezing zal Robin Utrecht tevens als Nederlands kandidaat worden afgevaardigd naar de competitie voor de Fuji Film European Press Photographer of the Year.

Robin Utrecht is de maker van de meest spraakmakende foto van 2002: de neergeschoten Pim Fortuyn op het terrein van het Mediapark in Hilversum. Echter, de uitverkiezing tot Fotojournalist van het Jaar is niet gebaseerd op één of meer foto's maar op het werk van een fotojournalist in het betreffende jaar en op de betekenis daarvan voor de Nederlandse fotojournalistiek.
De jury bekroont dan ook met name de instelling en mentaliteit, die hebben geleid tot deze historische foto en die een voorbeeldfunctie vervullen voor de fotojournalistiek. Daarbij ligt de nadruk niet zo zeer op het fotografische maar meer op het journalistieke element. Robin Utrecht is een gedreven persfotograaf, die onze doorgaans geregisseerde samenleving wil doorbreken om de foto te maken die gemaakt moet worden. De ultieme foto dus en dat is nu al een historisch beeld geworden. Dat was geen kwestie van toeval of geluk maar van journalistieke doortastendheid en inventiviteit. Daardoor werd hij de
fotojournalist die in 2002 de meest opmerkelijke prestatie leverde.

Robin Utrecht is in dienst van het ANP en het werken voor een persbureau legt allerlei beperkingen op. Een fotograaf van een persbureau moet veelzijdig zijn, bijzonder snel kunnen werken en rekening houden met een verscheidenheid aan afnemers. Uit het werk dat Robin Utrecht in 2002 maakte blijkt vooral die veelzijdigheid. Naast de foto's van Pim Fortuyn als lijsttrekker, zijn dood en begrafenis, omvat zijn oeuvre allerlei categorieën: verkiezingen, sport, demonstraties, herdenkingen, cultuur, sociaal en economisch nieuws. Aangrijpend zijn de beelden van premier Kok in Srebrenica en de begrafenis van prins Claus; vrolijk daarentegen is de scène waarin prinses Maxima aan de vooravond van hun huwelijk prins Willem-Alexander onder een oranje lint ziet verdwijnen. Sommige van die foto's haalden in het afgelopen jaar de voorpagina's en dat was ook Robin Utrecht's streven.

Robin Utrecht is een echte persfotograaf, snel en met een gretigheid naar nieuws. "Nieuws intrigeert me" zegt hij in een recent interview in De Journalist. En: "Ik ben moeilijk af te remmen". Die instelling en de resultaten daarvan in 2002 - culminerend in die inmiddels beroemde fotokenmerken zijn betekenis voor de Nederlandse fotojournalistiek. Daarom werd hij verkozen tot Fotojournalist van het Jaar 2002.

WIL DE JONG, Juryvoorzitter FJJ januari 2003