GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 27 januari 2003 14:34
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hoogste tijd voor ondubbelzinnige excuses aan nabestaande Srebrenica

(27 januari 2003)

Vandaag heeft de parlementaire enquête commissie haar eindrapport gepresenteerd. Deze enquête had naar het oordeel van GroenLinks veel eerder moeten plaatsvinden. Dat was beter geweest voor de Dutchbatters en de nabestaanden in Srebrenica. Nu hebben deze mensen zeven jaar lang moeten strijden voor hun erkenning. Dat was niet nodig geweest. We betreuren de keuze van de commissie om niet de nabestaanden c.q. de vertegenwoordigers van de nabestaanden te horen. Dit was van groot belang geweest voor de waarheidsvinding en had ook gepast bij het retrospectieve karakter van deze enquête. Te meer omdat het bij deze enquête ging om het duiden van het drama Srebrenica en de verschillende verantwoordelijkheden daarbij.

Voor Groenlinks is het belangrijk om duidelijkheid te verkrijgen over de verantwoordelijkheden bij de val van de enclave en de nasleep. De commissie gaat in navolging van het NIOD-rapport in op de verantwoordelijkheid van de VN, UNPROFOR en de Nederlandse regering Groenlinks deelt de conclusies van de commissie dat de Nederlandse regering niet alleen als onderdeel van de internationale gemeenschap, maar ook in haar eigen nationale bevoegdheden gefaald heeft. Het is daarom terecht dat de commissie hard oordeelt over de eigen Nederlandse verantwoordelijkheid. GroenLinks vindt het nu de hoogste tijd dat de Nederlandse regering ondubbelzinnig haar excuses aanbiedt aan de nabestaanden van Srebrenica.

De commissie vindt dat het kabinet tijdens de val van Srebrenica adequaat heeft gehandeld. De fractie van GroenLinks stelt daar vraagtekens bij. Ten eerste verhoudt die conclusie zich niet vanzelfsprekend tot de vaststelling dat op basis van informatie uit Den Haag opties ontwikkeld hadden kunnen worden om de moslim mannen beter te beschermen. Ten tweede, over de exacte betekenis van het begrip lotsverbondenheid zijn tijdens de ministerraad van 11 juni 1995 geen conclusies getrokken. Daardoor zijn beslissingen overgelaten aan de mensen die ter plekke dienden en zijn twee militairen met een lage rang, volgens de commissie, voor een duivels dilemma geplaatst. Beide punten zijn van cruciale betekenis voor het uitblijven van de bescherming van de moslimmannen en vluchtelingen. In het debat met de enquêtecommissie zal GroenLinks hierover nadere onderbouwing vragen. Voor het overige deelt GroenLinks de conclusies van de Commissie over de rol van de landmacht top. En hebben wij waardering voor het werk dat de commissie in korte tijd heeft verzet.

De Nederlandse regering moet nu snel duidelijkheid verschaffen over het lot van de honderden ernstig getraumatiseerde vluchtelingen uit Srebrenica. Demissionair minister Nawijn heeft dit tot nu toe nagelaten ondanks zijn belofte aan de Kamer en het Politiek Comité Stari Most deze dossiers te bekijken. GroenLinks wil dan ook een generaal pardon voor deze groep getraumatiseerde vluchtelingen, en extra hulp voor de situatie in en rond Srebrenica.

Femke Halsema

Den Haag
27 januari 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -