Rechtbank Leeuwarden

Asielzoekers Ameland terecht overgeplaatst

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 27-01-2003

Zeventien families van asielzoekers die in tijdelijke opvangcentra op Ameland verblijven, hebben bezwaar aangetekend tegen hun overplaatsing door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) naar asielzoekerscentra op de vaste wal. Hangende de behandeling van hun bezwaarschriften hebben de asielzoekers de bestuursrechter gevraagd de overplaatsingsbesluiten te schorsen.

In zijn uitspraak van 27 januari 2003 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, deze verzoeken afgewezen. Het COA heeft naar de mening van de rechter, die deze overplaatsingsbesluiten terughoudend moet toetsen, in redelijkheid meer belang mogen toekennen aan het op korte termijn sluiten van de tijdelijke opvangcentra boven de individuele belangen van de asielzoekers. Het langer openhouden van de tijdelijke opvangcentra, bijvoorbeeld tot het einde van het schooljaar, zou een kostenpost van 260.000 Euro opleveren, terwijl door de terugloop van het aantal asielzoekers er voldoende ruimte is in de reguliere asielzoekerscentra. De kinderen kunnen ook daar normaal naar school, terwijl de reguliere asielzoekerscentra ook voor het overige aan alle eisen voldoen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF3393

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=10502&i=32&ti=3 http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10502&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=10502&i=32&ti=3 .