Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Europees overleg MRSA-uitbraken

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U-2347347

27 januari 2003

Als antwoord op uw brief van 19 december 2002 geef ik u graag de volgende informatie.

Ik ben met u eens dat gecoördineerd Europees beleid op het terrein van MRSA gewenst is. Ook de Europese Commissie onderkent de noodzaak hiertoe, getuige het feit dat zij in juni 2001 de 'Community strategy against antimicrobial resistance' 1) heeft uitgevaardigd. Tevens is antibioticaresistentie als prioritair terrein opgenomen in het nieuwe Public Health programma 2) . De MRSA-problematiek maakt hier onderdeel van uit.

Daarnaast is op Europees niveau reeds een aantal specifieke activiteiten op dit terrein in gang gezet. Op 15 november 2001 is er een aanbeveling van de Raad uitgevaardigd voor verstandig gebruik van antibiotica. Lidstaten wordt dringend verzocht om activiteiten te ondernemen om resistentie-ontwikkeling te beperken.

De verantwoordelijkheid hiervoor ligt op nationaal niveau. Er is geen juridische basis die het voor de Europese Commissie mogelijk maakt om op dit terrein daadwerkelijk Europees beleid aan alle lidstaten op te leggen. Wel worden lidstaten geacht binnen twee jaar te rapporteren over de implementatie van deze aanbeveling. In februari van dit jaar stuurt de Commissie een vragenlijst naar de lidstaten om deze rapportage te starten.

Voorts is er een Europese werkgroep in het leven geroepen die zorg draagt voor de implementatie van de aanbeveling van de Raad. Deze werkgroep rapporteert, via het zogenaamde network committee aan de Europese Commissie over de voortgang in de lidstaten. Tevens vraagt de Raad of de Commissie via dit 'network committee' de nodige actie onderneemt om informatie-uitwisseling, samenwerking en actie in de lidstaten te bewerkstelligen.

Nederland hecht veel belang aan een gecoördineerd antibioticabeleid. Nederland is projectleider van een succesvol Europees monitoringssysteem voor antibioticaresistentie, getiteld European Antimicrobial Resistance Surveillance System (EARSS). Binnen dit project, gecoördineerd door het RIVM, wordt naast andere micro-organismen ook de omvang van de MRSA-problematiek in de diverse (lid)staten gemonitord. De conclusies en aanbevelingen in het rapport 3) geven aanknopingspunten voor interventie. Inmiddels participeren 27 Europese landen in dit project.

Ik vertrouw er op u zo voldoende geïnformeerd te hebben.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus

1. Commission of the European Communities. Communication from the commission on a community strategy against antimicrobial resistance. Com (2001) 333 final 20.06.2001. Accessed 11 December 2002.
2. Decision No 1786/2002/EC of the European Parliament and of the Council of 23 September 2002 adopting a programme of Community action in the field of public health (2003-2008). OJ L 271, 09.10.2002, p.1.
3. EARSS Annual Report 2001, on-going surveillance of S. pneumoniae, S. aureus, E. coli, E. faecalis/E. faecium, EARSS Managament Team, Advisory Board EARSS and national representatives of EARSS, ISBN 90-6960-098-6, August 2002.