Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Persbericht CNV - 27 januari 2003

CNV-wensen voor nieuw kabinet:
Daadkracht en visie noodzakelijk

Aanpak van de sociaal-economische problemen, dat moet de absolute prioriteit zijn van een nieuw kabinet. Bezuinigingen zijn onontkoombaar; tegelijkertijd is het noodzakelijk te blijven focussen op de kwaliteit van de samenleving. Het vorige regeerakkoord werkte volgens het CNV belemmerend om dit evenwicht te bereiken. Een nieuw regeerakkoord biedt echter nieuwe kansen. Dit schrijft het CNV vandaag aan de kabinetsinformateur.

Het CNV wil samen met het nieuwe kabinet en de sociale partners de uitdaging aangaan om knelpunten in de Nederlandse samenleving op het terrein van arbeid en inkomen op te lossen. In het Najaarsoverleg is daartoe al een reeks onderwerpen genoemd waarover nader overleg moet plaatsvinden tussen kabinet en Stichting van de Arbeid. In dit overleg moet het gaan om een breed gedragen evenwicht tussen toekomstgericht, perspectiefvol beleid enerzijds en kostenbeheersing anderzijds. Aan dat overleg, dat gericht moet zijn op meerjarige afspraken, is het CNV vanuit zijn verantwoordelijkheid bereid een constructieve bijdrage te leveren.

Het CNV zal het nieuwe kabinet op een aantal zaken in het bijzonder volgen. Naast de kwaliteit van de samenleving gaat het om de WAO en het levensloopbeleid. Het SER-advies is volgens het CNV nog steeds de beste basis voor het oplossen van de WAO-problematiek. Het is alweer bijna een jaar geleden dat de sociale partners dit akkoord hebben bereikt, het zou een nieuw kabinet sieren als ze op dit dossier eindelijk daadkrachtig optreedt en zo een einde maakt aan de voortdurende onzekerheid.

Een ander belangrijk thema is een goed levensloopbeleid. Dit wordt steeds actueler, omdat het wat het CNV betreft samenhangt met de discussie over pensioenen en de leeftijd waarop gestopt kan worden met werken. Het CNV zet daarom in op een breed opgezette, eigentijdse levensloopregeling die tegemoet komt aan de individuele behoeften van mensen.
Wat het CNV een kwalijke ontwikkeling vindt, is dat het laatste jaar een sfeer is ontstaan, waarin
uitkeringsgerechtigden of mensen die om een of andere reden buiten het arbeidsproces staan, steeds vaker worden neergezet als profiteurs.

Op basis van de verkiezingsuitslag zou geconcludeerd kunnen worden dat de `oude' partijen hun dominante positie weer hebben verworven. Dit wil volgens het CNV echter niet zeggen dat daarmee de noodzaak om tot vernieuwingen te komen in het maatschappelijk bestel ook weg is. Het CNV blijft inzetten op een fundamentele discussie over de vraag waar de verantwoordelijkheid van de sociale partners stopt en die van de politieke begint. De uitkomst van deze discussie is van extra belang, omdat het gevolgen heeft voor het antwoord op de vraag hoe de verschillende economische en maatschappelijke problemen opgelost kunnen worden die op ons afkomen.

Tevens roept het CNV in haar brief de informateur op om tijdig overleg te voeren met de vakbeweging. Dit kan de oriëntatie en daarna het advies ten goede komen.

Voor nadere informatie: Marjan Heuving (030) 291 36 49 / Frieda Tax (030) 291 37 09

---