Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Amsterdam, 23 januari 2003

Zuidoost wilt ouderenvervoer verbeteren

Portefeuillehouder Welzijn, Ronald Neslo wilt het vervoer voor ouderen en licht gehandicapten in Zuidoost verbeteren. Momenteel zijn er in Zuidoost drie minibussen (buurtbussen) die het vervoer van ouderen en lichtgehandicapten verzorgen. Stadsdeel Zuidoost draagt middels een subsidie bij aan de exploitatiekosten van deze minibussen. De vraag naar vervoer is momenteel groter dan het aanbod. Een vierde minibus is echter geen optie, omdat de kosten voor het stadsdeel veel te hoog zullen worden. Zuidoost heeft daarom het voornemen om het vervoer van de drie huidige minibussen onder te brengen bij het Stadsmobiel.

Het plan is om in Zuidoost een pilot uit te voeren waarbij Stadsmobiel haar diensten decentraal ter beschikking stelt. Hiermee zal het vervoer voor ouderen en licht gehandicapten op een aantal belangrijke punten worden verbeterd. Door de decentralisatie worden de bussen tijdens de dienst in Zuidoost zelf gestationeerd. Dit betekent dat de bussen sneller op de plaats van bestemming kunnen zijn. Het vervoer met Stadsmobiel wordt voor de doelgroep goedkoper dan met de minibussen. Ook voor het stadsdeel zullen de kosten veel minder zijn. Met Stadsmobiel kan de doelgroep twee openbaar vervoer zones buiten de stadsdeelgrenzen reizen. Dit betekent dat het voor de klanten van Amsterdam Zuidoost mogelijk is om o.a. naar Purmerend en Schiphol vervoerd te worden. Verder zullen afspraken worden gemaakt zodat Stadsmobiel ook op het maaiveld kan rijden. Met Stadsmobiel zullen ouderen ook in weekenden naar kerken vervoerd kunnen worden. Bij piekbelasting zal Stadsmobiel gebruik maken van onderaannemers om de vraag op te vangen.

Begin februari zal de portefeuillehouder een beleidsnotitie met de nieuwe plannen voor het verbeteren van het vervoer voor ouderen en lichtgehandicapten aan het dagelijks bestuur van Zuidoost voorleggen. Alvorens dit gebeurt zullen de plannen om in zee te gaan met Stadsmobiel ter advies voorgelegd worden aan de Ouderen Advies Raad. In de Raadscommissie van 4 maart a.s. zal dit onderwerp worden besproken. Het stadsdeel streeft er middels samenwerking met Stadsmobiel naar de bereikbaarheid en de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren en de werkgelegenheid in Zuidoost te behouden. Dit laatste houdt in dat ook zal worden bekeken of de chauffeurs van de minibussen ondergebracht kunnen worden bij Stadsmobiel en nieuw personeel uit Zuidoost wordt geworven. Kortom in het nieuwe beleid om het vervoer voor ouderen en lichtgehandicapten onder te brengen bij Stadsmobiel staan kwaliteit, werkgelegenheid en service voorop. De kosten per rit worden voor de doelgroep zelf goedkoper en het stadsdeel hoeft geen herinvestering te plegen.

© stadsdeel Zuidoost 27-01-2003