ANP BEELD

Prijzenregen voor ANP fotojournalisten

PERSBERICHT


ANP-Beeld heeft een geweldig resultaat bereikt in de jaarlijkse strijd om de Zilveren Camera. Nooit eerder hebben ANP-fotojournalisten tegelijk zoveel prijzen gewonnen, waaronder de twee belangrijkste: de Zilveren Camera zelf en de Fotojournalist van het Jaar. Niet minder dan vier ANP fotojournalisten vielen in de prijzen: Robin Utrecht, Marcel Antonisse, Jasper Juinen en Robert Vos.

De twee hoofdprijzen gaan naar Robin Utrecht, die daarmee op 28-jarige leeftijd zo ongeveer naar de top van de fotojournalistiek is gecatapulteerd. Zijn foto van het ontzielde lichaam van Pim Fortuyn op een parkeerplaats in Hilversum staat ons allen op het netvlies. Deze foto werd bekroond met de Zilveren Camera. Uit achttien kandidaten werd Robin ook gekozen tot Fotojournalist van het Jaar 2002, een onderscheiding die hijzelf nog belangrijker vindt omdat die een bekroning is voor zijn veelzijdigheid als nieuwsfotograaf.

Robin won ook de eerste prijs in de categorie Politiek Nieuws - Serie, met het bezoek van Kok aan Screbrnica. Hij deelt die eerste prijs met onze Robert Vos, die Fortuyn volgde tijdens de
gemeenteraadsverkiezingen. Een geweldige prestatie van Vos, omdat vele andere fotojournalisten op datzelfde onderwerp zaten.

Die enkele keer dat Robin Utrecht vorig jaar op een sportonderwerp is gezet, NK schaatsen sprint, leverde ook de eerste prijs op in deze categorie. Ook in de categorie portretten domineert Robin met zijn foto van Prins Bernhard met ooglapje. Tweede hier is Robert Vos, die ook hier weer op een onderwerp zat waar vele andere collegas op af waren gekomen: Wim Kok die afscheid neemt.

Jasper Juinen scoorde bij landelijk nieuws een derde prijs zowel bij enkel (jonge fanatieke Feijenoorder met middelvinger omhoog) als bij de series (begrafenis Pim Fortuyn). Knap, vooral dat laatste, omdat ook bij die gebeurtenis ongeveer alle fotografen van Nederland aanwezig waren.

Een zeer verdiend succes ook voor Marcel Antonisse, die de tweede prijs in de categorie politiek nieuws haalde met een foto van een glunderende Fortuyn die een zeer zure Melkert passeert na het grote debat tussen de lijsttrekkers.