Gemeente Alphen aan den Rijn


Rapport Inspectie Openbare Orde en Veiligheid van het Ministerie van BZK:

Gemeente Alphen aan den Rijn scoort boven het landelijk gemiddelde

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft in opdracht van het kabinet onderzocht hoe invulling wordt gegeven aan de gemeentelijke actieprogrammas brandveiligheid. Het onderzoek heeft zich specifiek gericht op de verlening van gebruiksvergunningen. Uit de resultaten blijkt dat de gemeente Alphen aan den Rijn behoort tot de groep gemeenten (7%) die op de drie onderzochte beleidsvelden ruim voldoende scoort.

De brand in de nieuwjaarsnacht van 2001 in Volendam is aanleiding geweest voor een onafhankelijk onderzoek door de Commissie Alders. Op basis van dit rapport en de bevindingen van de bij het onderzoek in Volendam betrokken rijksinspecties, is medio juli 2002 bij alle gemeenten aangedrongen om op zo kort mogelijke termijn een actieprogramma brandveiligheid op te stellen. In opdracht van het kabinet heeft de Inspectie OOV onderzocht hoe hier invulling aan is gegeven. Doel van dit onderzoek is het bevorderen van de implementatie van de gemeentelijke actieplannen brandveiligheid. Bij het onderzoek zijn alle gemeenten betrokken, zodat een volledig en nauwkeurig beeld van heel Nederland kan worden geschetst.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft reeds in februari 2001 het bestaande actieprogramma fors aangescherpt.

Uit het onderzoek is voorts gebleken dat Alphen aan den Rijn op de peildatum 1 juni 2002 op een schaal van 0 tot 5 een 3,9 heeft gehaald in het wegwerken van de achterstand in de vergunningverlening. Verder heeft de gemeente een 3.4 gehaald voor de waardering van de structurele aanpak van het stelsel van gebruiksvergunningen. Dit betekent dat er niet alleen een heldere toedeling van verantwoordelijkheden is, maar ook sprake is van inbedding van de brandpreventieactiviteiten in de beleidscyclus, toegankelijke informatie voor vergunningsplichtigen, de aanwezigheid van brandpreventie-expertise en een strategie voor handhaving. Voor de uitvoering van het voorgenomen beleid scoorde de gemeente een 3.2.

Persbericht 6, 23 januari 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 27 januari 2003 laatste wijziging