Zwemmen moet je leren

maandag 27 januari 2003

Met een luid startschot start wethouder R.J. Linnekamp op woensdag 29 januari 2003 de campagne Zwemmen moet je leren. In zwembad de Slag doen op die middag namelijk de eerste10 kinderen zwemexamen als sluitstuk van de eerste tranche aanvullende zwemlessen. Deze zwemlessen worden gegeven aan kinderen die na het schoolzwemmen nog onvoldoende zwemvaardig zijn.

Een klein percentage kinderen heeft na het schoolzwemmen, dat in Zaanstad ophoudt na groep 6, nog geen diploma. 'En dat is voor die kinderen in onze waterrijke gemeente toch een groot risico,' is wethouder R.J. Linnekamp van mening: 'Vandaar dat we samen met de Stichting Zaanse Zwembaden een bijzondere campagne starten: ´Zwemmen moet je leren´. Wat er gaat gebeuren is namelijk dat we enerzijds aanvullende zwemlessen geven aan kinderen in groep 7 (9-11 jaar) zonder diploma. Anderzijds richten we ons met een promotiecampagne op ouders van kinderen rond de vier jaar.'

Onderzoek wijst uit dat kinderen die nog vóór het schoolzwemmen vertrouwd raken met water, meer kans maken in groep 6 één of meerdere zwemdiploma´s behaald te hebben. 'En dat maakt Zaanstad ook voor kinderen weer een stukje veiliger,' aldus Linnekamp. De aanvullende zwemlessen en de promotie-campagne zijn mogelijk dankzij een extra impuls van het Rijk. Zwemmen moet je leren loopt tot en met 2005. De gemeente Zaanstad streeft ernaar dat kinderen die in 2005 klaar zijn met schoolzwemmen, ook inderdaad allemaal in het bezit zijn van een zwemdiploma.