Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 27 januari 2003


1,2 MILJOEN EURO VOOR BETROKKENHEID BEDRIJVEN IN ONDERZOEK ASTRONOMISCHE INSTRUMENTATIE

De wetenschappelijke instituten ASTRON en SRON hebben ruim 1,2 miljoen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ontvangen om het bedrijfsleven in Noord-Nederland te betrekken bij hun gezamenlijke ontwikkeling van instrumentatie voor nieuwe generaties radiotelescopen. Met deze subsidie, afkomstig uit de Kompasmiddelen, wordt de samenwerking met verschillende technische bedrijven in de komende jaren verder uitgebouwd. Het gaat hier om de ontwikkelingen van ASTRON voor de nieuwe radiotelescoop van een vierkante kilometer (SKA) en het ALMA-project dat gebruik maakt van de faciliteiten van SRON.

ASTRON-SKA

ASTRON staat aan de basis van een nieuw te ontwikkelen, hypermoderne telescoop voor zeer gedetailleerde waarneming van signalen uit de ruimte. Deze telescoop zal, mede door de sterk toenemende mate van gevoeligheid voor objecten aan de rand van het heelal, de mysteries rondom het ontstaan van melkwegstelsels en de gevolgen van de 'oerknal' verder helpen ontrafelen. Voor deze gevoeligheid is een antenne van één vierkante kilometer - Square Kilometer Array (SKA) - nodig. Dit enorme oppervlak maakt een antenne in traditionele schotelvorm te omvangrijk en kostbaar. De oplossing daarvoor is phased array antennetechnologie. De metalen schotels van de huidige antennes worden hierbij 'vervangen' door platte ontvangsteenheden van een vierkante meter. Om van een door ASTRON ontwikkeld laboratoriummodel te komen tot één miljoen onderling communicerende, breedbandige antenne-eenheden voor SKA is in de komende tien jaar een grootschalig ontwikkelings- en industrialisatietraject nodig. Het project waarvoor de subsidie is ontvangen, beoogt aan te tonen dat met know-how, voortgekomen uit of te ontwikkelen voor SKA en
(sub)millimeterinstrumentatie, een technologieplatform is ontstaan waarmee commerciële en industriële toepassingen mogelijk zijn. ASTRON ontwikkelt daarom samen met de industrie een demonstratiemodel voor een platte antenne die geschikt is voor satellietontvangst.

SRON en ALMA

SRON werkt samen met samen met diverse bedrijven om de productie van ontvangers voor submillimeterstraling voor een deel te kunnen uitbesteden. SRON behoort tot de wereldtop in het ontwerpen van heterodyne ontvangers voor de kortste golflengte (rond 0,3 mm). Heterodyne ontvangers opereren in het overgangsgebied tussen infrarood licht en radiogolven. Ze maken gebruik van radio-ontvangsttechniek, waarbij een supergeleidende tunneljunctie de elektromagnetische straling omzet in een elektrisch signaal. Vanwege de supergeleide juncties en de storende invloed van warme objecten moeten heterodyne ontvangers in vloeibaar helium worden gekoeld. SRON bouwt daarom een set heterodyne ontvangers voor de Herschel-satelliet die in 2007 wordt gelanceerd.

De expertise van SRON wordt ook gebruikt door het ALMA-project dat met steun van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) een heterodyne ontvanger ontwikkelt voor onderzoek vanaf het aardoppervlak. Het project maakt een grote kans om heterodyne ontvangers te mogen aanleveren voor de 72 ALMA-telescopen in Chili. Bedrijven die gaan meewerken aan dit prestigieuze project verdienen nationaal en international aanzien en moeten omgaan met de ongewoon strenge eisen die astronomen en ruimteonderzoekers aan apparatuur stellen. En bij het vervaardigen van grote aantallen van bepaalde onderdelen, is het van belang dat de hoge kwaliteitseisen ook in serieproductie kunnen worden gehaald.

Submillimetergolven zijn op aarde bijzonder moeilijk te ontvangen, omdat de atmosfeer ze ernstig verstoort en absorbeert. Sommige golflengtes in het submillimeter-gebied zijn wel vanaf het aardoppervlak te detecteren, mits de telescopen op grote hoogte staan. ESO (de Europese Zuidelijke Sterrenwacht) en het Amerikaanse NRAO gaan hierin voorzien met het project ALMA (Atacama Large Millimeter Array), een groot observatorium dat vanaf 2010 operationeel zal zijn op een 5000 meter hoge vlakte in de Chileense Atacama-woestijn.


---

Meer informatie:

ASTRON: Mark Bentum, bentum@astron.nl of Ronald Halfwerk, (halfwerk@astron.nl), tel. 0521 595 100

SRON: Paul Wesselius, p.r.wesselius@sron.rug.nl, tel. 050 363 4038

Zie ook: www.astron.nl, www.skatelescope.org, www.sron.nl