Openbare Bibliotheek Oss

9 januari 2003

Gedichtendag 2003: "Het gaat toch niet alleen over pöezie"?

Joke van Leeuwen in de Bibliotheek Oss op zoek naar lezers en luisteraars, kinderen en volwassenen

Op maandag 27 januari 2003 is dichter en schrijver Joke van Leeuwen om 20.00 uur te gast in de Culturele CoProducties, georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks, in samenwerking met Poëziecentrum Geffen. De avond vindt plaats in de Bibliotheek Oss. Joke van Leeuwen is schrijfster, dichter en heeft een grote liefde voor theater en cabaret. In Oss leest zij voor uit eigen werk, waarbij niet alleen haar gedichten, maar ook haar prozawerk aan bod komt. Er vindt een gesprek plaats tussen Joke van Leeuwen, Wim van Til en het publiek en er kunnen vragen worden gesteld. Boekhandel Derijks verzorgt een boekenstand met recente publicaties van Joke van Leeuwen. Toegangskaarten à 3,50 zijn te koop bij boekhandel en bibliotheek.

Joke van Leeuwen
Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) publiceerde in 1978 haar eerste boek, De appelmoesstraat is anders. In datzelfde jaar won zij het Camarettenfestival met het cabaret/theaterprogramma Moeder dan gisteren. Haar werk is vele malen bekroond en zij ontving o.a. de Theo Thijssenprijs (staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur) voor haar hele werk.
De laatste jaren verzamelde zij haar kindergedichten in de bundel Ozo heppie (2000), een keuze uit rondslingerende versjes, voor zover ze teruggevonden werden. In 1994 verscheen haar eerste gedichtenbundel voor volwassenen: Laatste lezers. Hiervoor ontving ze de C. Buddingh'prijs en zei in een interview het volgende: "Ik heb het gevoel dat ik steeds meer inzicht krijg in mijn eigen leven en dat van de mensen die me na staan." Na Laatste lezers (1994) publiceerde zij nog Kind in Brussel (een bibliofiele bundel bij uitgeverij Herik, 1999) en Vier manieren om op iemand te wachten (2001). In het kader van de Landelijke Gedichtendag zal er over haar poëzie gesproken worden, maar niet alleen. In 2002 verscheen haar eerste roman, Vrije vormen. Ook daarover en over haar kinderboeken en haar tekenwerk zal het gesprek met Wim van Til gaan.
Een aantal van haar gedichten zijn door de stichting Plint op poster uitgebracht en hangen in vele schoollokalen en bibliotheken. De reactie van Joke van Leeuwen op al die aandacht, op de recensies bij haar romandebuut en de meningen over haar werk, zullen eveneens tijdens de avond aan bod komen.

Inleider Wim van Til
Wim van Til (Leiden, 1955) woonde in Geffen en verhuisde in 2001 terug naar de Achterhoek waar hij is opgegroeid. Hij is dichter, bedrijfsopleider managementvaardigheden en onbezoldigd directeur van het Poëziecentrum Geffen. Dit is een verzamel- en studiehuis voor moderne Nederlandse en Nederlandstalige poëzie. De basis is Wims particuliere verzameling van 10.000 bundels, achtergrondinformatie en recensies.
Het is een goede traditie dat hij in samenwerking met de Culturele CoProducties het lezingenjaar 2003 opent met een avond poëzie.

In één van de vitrines van de Bibliotheek Oss is een presentatie ingericht rond het werk van Joke van Leeuwen.