Gemeente Den Haag

2003-01-23: Start werkzaamheden Stoomgroep West
---

Maandag 27 januari 2003 wordt gestart met de werkzaamheden van het dunnen van 40 bomen in de bosvakken direct rondom Stoomgroep West in het Zuiderpark. Hiervoor is geen kapvergunning vereist (conform de Bomenverordening), omdat het een dunning betreft van bomen die in bosverband staan. De bomen die verwijderd worden zijn met een gele stip gemerkt. De werkzaamheden zullen ongeveer twee weken duren.

Boom over tram
In de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 januari wordt een aantal bomen met een telescoopkraan vanaf de M.Stokelaan over de trambaan getild. Deze werkzaamheden mogen niet overdag worden uitgevoerd, omdat de stroom dan niet van de leidingen af mag. Enige overlast is hierbij helaas niet te vermijden.

Resultaat boominspectie
Alle 189 bomen zijn door de boomtechnisch controleur van dienst Stadsbeheer geïnspecteerd. Tijdens een extra veldbezoek zijn al deze bomen nog eens nader bekeken op soort, kwaliteit, vitaliteit en onderlinge afstand. Met name het veiligheidsaspect heeft zwaar gewogen, aangezien er jaarlijks vele duizenden mensen met hun (klein)kinderen komen. Van de 40 te dunnen bomen betreft het voor circa 65% populieren en wilgen.
Deze bomen hebben een respectabele leeftijd bereikt en variëren in vitaliteit/ kwaliteit van slecht tot redelijk. Populieren en wilgen op leeftijd kunnen risico's met zich meebrengen: de elasticiteit van het hout neemt af en takbreuk en/of omwaaien is dan mogelijk. Na de werkzaamheden blijven er voldoende duurzame bomen (eiken, essen, beuken en meidoorns) over om het geheel nog een mooi groen aanzicht te blijven geven. Bovendien kunnen deze bomen zich dan beter ontwikkelen.

Informatie belanghebbenden
De aangrenzende bewoners van de M.Stokelaan en de A.Dekenlaan zijn voorafgaand aan deze werkzaamheden via een bewonersbrief geïnformeerd. Ook de Algemene Vereniging van Natuurbescherming (AVN) is op de hoogte gesteld. Op 7 januari j.l. is met vertegenwoordigers van de AVN een veldbezoek gebracht aan deze locatie met uitleg over de werkzaamheden. De AVN kan zich volledig vinden in de voorgestelde aanpak en is dan ook akkoord met de hierboven beschreven werkzaamheden.

last update: 24-1-2003 9:00:59 ;pag.: 18285; auteur: 616;cat.: