SHEIKH MOHAMMED

Al Azhar-project in Egypte begonnen

Al Azhar-project in Egypte begonnen door project van Z.H. Generaal Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum: Al Azhar Online (www.alazharonline.org)

Cairo, Egypte, January 25 /PRNewswire/ -- - Doel: onschatbare islamitische manuscripten in digitale indeling online toegankelijk te maken

Al Azhar Online (www.alazharonline.org) is het meest ambitieuze project van zijn soort en heeft tot doel Moslims overal ter wereld samen te brengen door een wereldwijd informatiecentrum te creëren, dat toegang biedt tot enkele van de oudste en meeste unieke islamitische manuscripten ter wereld en rechtstreeks toegang verschaft tot de islamitische cultuur en erfgoed van de oudste universiteit en religieuze instelling ter wereld teneinde de islamitische waarden en tolerantie te bevorderen. Dit project is een van de grootste ter wereld en wordt qua omvang en uitgebreidheid slechts overtroffen door de Library of Congress en het Vaticaan.

Het project wordt gefinancierd en overzien door www.sheikhmohammed.co.ae, het bedrijf van Z.H. Generaal Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, en omvat de digitale conversie van meer dan 42.000 manuscripten die tot ongeveer 1.400 jaar oud zijn, waarvan 9.000 de enige bestaande exemplaren ter wereld zijn.

Tijdens het bezoek van Z.H. Generaal Sjeik Mohammed aan Al Azhar in april 2000, stelde de Groot-Imam van Al Azhar, Dr. Mohammed Tantawi, het idee voor om de onschatbare manuscripten en boeken te conserveren. Na zijn bezoek bracht de visie van Z.H. Generaal Sjeik Mohammed het Al Azhar-project online op gang. 'Het is een baanbrekend project, dat wordt gerealiseerd dankzij de visie van één man,' aldus Jamal Khaflan Al Howairib, Managing Director van www.sheikhmohammed.co.ae.

Op 21 januari onthulde de Al Azhar bibliotheek haar vijfde verdieping vol apparatuur die ontwikkelaars nodig zullen hebben om het project ten uitvoer te brengen.

Het project omvat de conversie van bibliotheekboeken (van oude manuscripten tot moderne gepubliceerde werken), een aan Al Azhar gewijde portal en een netwerk dat tien van zijn voornaamste instellingen in Cairo met elkaar verbindt.

De portal www.alazharonline.org is beschikbaar in zes talen en zal islamitische onderwerpen omvatten die voor alle moslims van belang zijn, zoals Fatwa, Fiqh en artikelen over de islamitische beschaving.

Studenten van Al Azhar zullen wereldwijd met elkaar kunnen communiceren via een geraffineerd e-mailsysteem, waarmee zij antwoorden zullen kunnen ontvangen op religieuze vragen en betreffende Fatwa.

De lancering van de portal is gepland voor april in Cairo, Dubai, Londen en Washington, D.C.

Er is voor het Al Azhar Online-project, dat naar schatting drie jaar in beslag zal nemen, een budget van meer dan USD 5.000.000 beschikbaar gemaakt.

Over www.sheikhmohammed.co.ae

www.sheikhmohammed.co.ae werd in oktober 1999 opgericht en is Z.H. Generaal Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoums persoonlijke homepage en multimediabedrijf, dat gespecialiseerd is in webdevelopment &
-design, e-learning en vertaaldiensten.

Het bedrijf beheert en overziet IT-projecten zoals website-ontwikkeling, Internet-gateways en de outsourcing van gerelateerde diensten. Het ontwerp, de inhoud en de ontwikkeling in zes talen worden door verschillende gespecialiseerde afdelingen gecoördineerd.

Het bedrijf runt Z.H. Generaal Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoums website, die in vijf talen beschikbaar is, Al Azhar Online en het IT Education-project.

Over Al Azhar

De Al Azhar moskee werd in 972 gebouwd (Ramadan, 361 H) na de stichting van Cairo in 969 door de Fatimidische generaal Jawhar El-Sequili. De eerste lezing in Al Azhar werd in 975 gehouden. Door de eeuwen heen is de moskee het centrale onderdeel gebleven van de beroemde universiteit die eromheen is ontstaan. In 1897 werd er een centrale bibliotheek voor Al Azhar opgericht vanwege de grote verzameling islamitische verwijzingen die over de Al Azhar bibliotheken verspreid waren.

Website: http://www.sheikhmohammed.co.ae

http://www.webershandwick.com

Maha Abouelenein, Managing Director van Promoseven PR, Weber Shandwick Public Relations, Cairo, Egypte, direct: +20 2 736-2813, mobiel: +2012 394 9955, fax: +20 2 736-2821, mga@promoseven.com

27 jan 03 08:49