Ingezonden persbericht

Noodzaak aanpassing vervolgingsbeleid

Burgerbelangen wijst PG de Wijkerslooth op de noodzaak tot aanpassing van het vervolgingsbeleid

BREDA, 20030127 -- In een persbericht van de Politie Midden- en West-Brabant van zondag jl. stond vermeld dat een 64-jarige Eindhovenaar werd aangehouden wegens diefstal in een Tilburgse supermarkt. De man had voor bijna 84 euro aan goederen gestolen. Het was de 109e keer dat de man voor dit delict met de politie in aanraking kwam. Met een dagvaarding op zak werd de man weer naar huis gestuurd.

Voorzitter van het College
Procureurs-generaal

Postbus 20305

2500 EH 's-Gravenhage

Ref. HJZ/AD - VW.PG/VOM


Onderwerp: noodzaak tot aanpassing vervolgingsbeleid
Breda, 27 januari 2003

Zeer geachte heer de Wijkerslooth,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, een groep die zich tot doel stelt misstanden in de Nederlandse samenleving te bestrijden, vraag ik Uw indringende aandacht voor het volgende:

Met stijgende verbazing nam ik kennis van het onderliggend persbericht van de Politie Midden-en West-Brabant van zondag 26 januari jl.:

Notoire winkeldief loopt voor de zoveelste keer tegen de lamp

TILBURG - In een supermarkt aan het Korvelplein hebben agenten zaterdagmiddag om tien over één een 64-jarige Eindhovenaar aangehouden. De man had voor bijna 84 euro aan goederen gestolen en maakt daar kennelijk een beroep of gewoonte van. Het was zaterdagmiddag de 109e keer dat de man voor dit delict met de politie in aanraking kwam. Met een dagvaarding op zak werd de man weer in vrijheid gesteld. Bron: Politie Midden- en West-Brabant.

Verwijzend naar eerdergenoemd persbericht wordt ontegenzeggelijk aangetoond dat het Openbaar Ministerie in ernstige mate te kort schiet.

Overduidelijk is dat alleen een consistent - en vasthoudend vervolgingsbeleid weerstand biedt tegen eerdergenoemde verontrustende ontwikkelingen.

Ter zake wil ik nog met klem wijzen op de frustratie, die het huidige beleid van het Openbaar Ministerie, bij de Nederlandse politie teweeg brengt.

Een afschrift van deze brief zend ik U per e-mail, alsook aan de Voorzitters van de Vaste Kamercommissies BZK- en Justitie - Directeur Politie Ministerie BZK, drs. J.C. Goet - Leden van het Driehoek/Beheerdersoverleg van de Politieregio Midden- West-Brabant - woordvoerders ministers BZK- en Justitie, Jaap van der Ploeg en mr. A.M.E. Stordiau - AH-Directie Zaandam - Voorzitter VNO-NCW, mr. J. van den Braak -en de Hoofdbesturen van de Politievakorganisaties.

Ter zake vestig ik Uw aandacht op de brief van de toenmalige minister van Justitie, mr. F. Korthals Altes aan mijn aktiegroep d.d. 26 mei 1986 met het kenmerk: Staats- en Strafrecht Nr. 633/286. (Zie bijlage)

Afsluitend, verzoek ik U in Uw beleidsvoornemens indringende aandacht te schenken aan deze verontrustende situatie.

In afwachting van Uw oordeel teken ik met vriendelijke groet en hoogachting,

bijlage: 1

Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

Tel. 06 - 148 93 251

Postbus 4683 4803 ER Breda



Ingezonden persbericht