Gemeente Breda

Persberichten

27-01-2003

Voorspellingen tweede economische barometer Breda volgen trend stagnerende economie

De Bredase Economie begint langzaam maar zeker de consequenties te ervaren van een stagnerende economie. Dit blijkt uit de economische barometer Breda die voor de tweede keer de verwachte ontwikkelingen voor de nabije toekomst in beeld brengt. De huidige economische stand van zaken die gemeten wordt met de thermometer schetst nog steeds een positief beeld. Evenals vorig jaar behoort Breda tot de top van de 30 grootste gemeenten in Nederland. Er is echter ten opzichte van 2001 sprake van een achteruitgang. Gaf de thermometer in 2001 nog een 7,2 aan, nu blijft de meter hangen op 7,0. Kijkend naar de belangrijkste indicatoren uit de barometer is de verwachting dat dit cijfer de komende jaren mogelijk nog verder zal zakken. Zwaarder weer is op komst. De bedrijfseconomische resultaten zullen onder druk komen te staan en de werkgelegenheid zal verder afnemen. Dit vraagt om een actieve en gerichte aanpak van alle partijen. Verbetering van de concurrentiekracht van het Bredase bedrijfsleven moet centraal staan. Essentieel onderdeel van de concurrentiekracht is de aandacht voor kwaliteit, kennis en innovatie.

In 2001 is voor de eerste keer de Economische Barometer Breda gepresenteerd. Initiatiefnemers hierbij zijn de Hogeschool Brabant, de Rabobank Breda en de gemeente Breda. Doel van de barometer is het verschaffen van meer helderheid en duidelijkheid in het woud van sociaal economische informatie. Daarnaast kan de Barometer voor een groot aantal organisaties als leidraad fungeren bij het maken van strategische keuzes. Deze keuzes worden gebaseerd op de actuele stand van de Bredase economie in de vorm van de Economische Thermometer, maar daarnaast op een gefundeerde doorkijk naar de toekomst: de Economische Barometer.

De thermometer
De thermometer beschrijft de toestand van dit moment aan de hand van een vijftal indicatoren:
· Inkomensniveau van de bevolking: evenals vorig jaar behoort Breda tot de top van Nederland op dit vlak hetgeen resulteert in het cijfer 8,2.
· Werkloosheid: weliswaar is de werkloosheid in Breda enigszins opgelopen, maar het blijft vooralsnog een bijzonder gunstig cijfer, zeker ook in vergelijking met andere grote steden. Het cijfer voor deze indicator bedraagt 7,3.
· Werkgelegenheid: het gaat hierbij om de werkgelegenheidfunctie, waarbij wordt gekeken naar het aantal banen per 100 inwoners. Deze indicator is ten opzichte van 2001 stabiel gebleven, hetgeen resulteert in het cijfer 7,4.
· Bezettingsgraad Bredase bedrijven: dit cijfer wordt bepaald op basis van onderzoek van de Hogeschool Brabant naar het producentenvertrouwen. Door ondernemers wordt de orderportefeuille als minder positief ervaren. Met het cijfer 6,2 blijft Breda nog net boven het landelijk gemiddelde.
· Bedrijfsactiviteit in de regio: deze indicator laat ten opzicht van 2001 de grootste teruggang zien. West-Brabant kent veel industriële bedrijven, hetgeen de regio in een periode van laagconjunctuur kwetsbaar maakt. Met het cijfer 5,8 krijgt deze indicator als enige een onvoldoende.

Al met al kan worden geconcludeerd dat Breda nog steeds een ruime voldoende scoort op de thermometer, maar over de hele linie te lijden heeft onder de landelijke economische dip. Het gemiddelde van de indicatoren komt voor 2002 uit op het cijfer 7,0. Een lichte daling ten opzichte van 2001 toen 7,2 werd gescoord.

De barometer
Met de barometer willen de Bredase partijen de toekomstige ontwikkelingen goed in beeld krijgen. Naast de toestand van dit moment bevat de rapportage de Economische Barometer. Deze Barometer geeft een voorspelling van de nabije toekomst waarbij 3 groepen indicatoren worden onderscheiden.
· De macro-economische landelijke ontwikkeling: uiteraard is de Bredase economie in sterke mate onderhevig aan niet te beïnvloeden macro-economische ontwikkelingen. De Barometer laat op dit vlak een relatief somber beeld zien. De groeiverwachtingen voor 2003 zijn beperkt (0,75%) en ook de wereldeconomie zal minder uitbundig groeien dan hetgeen de ramingen veronderstelden.
· De 'early-warners': ook hierbij gaat het om niet of nauwelijks te beïnvloeden factoren, die wel een duidelijk signaal afgeven voor wat betreft de lokale en regionale situatie. Binnen deze groep kan worden aangeven dat het producentvertrouwen is afgenomen, dat de arbeidsmarkt verruimt (meer werkloosheid), maar dat aan de andere kant de beschikbaarheid van kantoorruimte als positief kan worden bestempeld (vanuit het gezichtspunt van potentiële gebruikers) · De lokale basiscondities: het gaat hierbij om factoren die min of meer lokaal te beïnvloeden zijn. Positief hierbij is bijvoorbeeld de diversiteit van de Bredase economie, waardoor de stad minder kwetsbaar is voor teruggang in bepaalde sectoren.
Het opleidingsniveau van de inwoners, Breda overschrijdt met 37% hoogopgeleiden ruimschoots het landelijk gemiddelde van 27%. Dit biedt Breda een gunstige vestigingsfactor voor bedrijven. Ook blijkt het stedelijk schoon, de economische dynamiek, het welvaartsniveau en het gemeentelijk beleid hoog te scoren.
Minder gewaardeerd worden het culturele leven en de bereikbaarheid per trein. Daarnaast blijkt het aantal geweldsmisdrijven de plaats van Breda op de lijst van aantrekkelijke gemeenten negatief te beïnvloeden.
Tot slot is het toenemend tekort aan hoogwaardige bedrijventerreinen een obstakel voor verdere economische groei in Breda

De algemene conclusie van de Economische Barometer is dat voor Breda zwaarder weer op komst is. De - negatieve - invloed van de nationale economie zal in 2002 sterker zijn dan bij de voorgaande barometer werd vermoed. Deze constatering vraagt om gerichte actie van alle betrokken partijen. Daarbij zou de gezamenlijke inzet gericht moeten zijn op de verbetering van de concurrentiekracht van het Bredase bedrijfsleven, waarbij factoren als kwaliteit, kennis en innovatie een essentiële rol spelen.

Breda, 27 januari 2003

Noot voor de reactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer C.Budding, afdeling Economische Zaken, dienst Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu en Economische zaken, telefoon (076) 529 37 59.