Gemeente Amsterdam

Stedelingen dupe regiokortingen ziektekosten
27 januari 2003 - www.sigra.nl
Dit stelt het Platform Zorginstellingen Grote Steden, de vereniging van 70 zorginstellingen uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Nu verschillende particuliere zorgverzekeraars regiokortingen zijn gaan aanbieden, blijken de bewoners van deze vier grootstedelijke gebieden hiervoor in elk geval niet in aanmerking te komen. Dit betekent dat zij meer moeten gaan betalen voor hetzelfde pakket.

Het is al langer bekend dat de zorg in de grote steden per hoofd van de bevolking meer kost dan gemiddeld. Het platform heeft in een rapport op een rij gezet, wat daar de oorzaken van zijn. Dit komt onder meer omdat bij de inwoners van de grote stad gemiddeld meer ziekte voorkomt en zij daardoor een groter beroep op de gezondheidszorg doen. Andere oorzaken zijn het grotere aandeel allochtone inwoners, de grootstedelijke woon- en leefomgeving, de hogere personeelskosten, de hogere huisvestingskosten en de hogere kosten van onverzekerden. Met deze hogere kosten wordt volgens het platform bij de verdeling van de budgetten onvoldoende rekening gehouden. Niet alleen bij de particuliere verzekeringen, maar ook bij de ziekenfondsverzekering en bij de AWBZ.

Het platform vraagt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de kortst mogelijke termijn maatregelen te nemen om deze hogere kosten allemaal wel volledig te gaan compenseren, zodat er voldoende goede zorg in de grote steden kan worden geboden zonder dat de inwoners van de grote steden hiervoor meer moeten betalen.

Ook in de politieke discussies over het toekomstige stelsel moet rekening gehouden worden met de hogere kosten in de grote steden. Het platform stelt als voorwaarde dat zowel in de nieuwe algemene verzekering, als in de gemoderniseerde AWBZ deze kosten zullen worden gecompenseerd. Anders ontstaat een tweedeling in de zorg. Inwoners buiten de grote steden zullen zich dan betere zorg kunnen veroorloven dan die binnen de grote steden. Met kortere wachttijden en dichterbij huis. Alleen de rijkere stedelingen zullen dan nog een goede verzekering kunnen afsluiten.

Het platform vraagt ook aan de gemeentebesturen van de vier grote steden om een aantal maatregelen te nemen die het de zorginstellingen makkelijker moeten maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om goedkopere bouwgrond, gebouwen en woningen en om parkeermogelijkheden en huisvesting voor het personeel.

© Gemeente Amsterdam