Gemeente Voorburg-Leidschendam


Burgemeester licht interactieve dienstverlening toe

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 27 januari 2003
---


* Samenvatting presentatie

Inwoner centraal op www.leidschendamvoorburg.nl

Op maandag 27 januari heeft Burgemeester Van Haersma Buma van de gemeente Leidschendam-Voorburg tijdens een persbijeenkomst de interactieve dienstverlening van de vernieuwde gemeentesite toegelicht. Hierbij staan de klant en zijn of haar behoeften centraal. Naast een uitgebreide product- en dienstencatalogus zijn er sinds kort ook een aantal elektronische formulieren beschikbaar. De komende maanden zal de interactieve dienstverlening verder ontwikkeld worden, waardoor de inwoner in de toekomst met één druk op de knop zijn of haar zaakjes kan regelen.

Vanaf het moment dat de nieuwe site operationeel is, wordt er hard gewerkt aan de interactieve dienstverlening. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat inwoners het belangrijk vinden gemeentelijke zaken online te kunnen regelen. Als gevolg daarvan is een groot aantal van de diensten en producten van de gemeente inmiddels te vinden in de online productcatalogus. Op dit moment zijn er ruim 200 producten en diensten in opgenomen.

Ook is er van ongeveer 30 producten een elektronisch formulier beschikbaar. Een aantal van deze formulieren is geheel digitaal af te handelen. Andere formulieren kan men online invullen en daarna uitprinten, ondertekenen en opsturen. Dit betekent dat een bezoek aan het Servicecentrum niet meer nodig is. Dat deze dienstverlening aanslaat, blijkt wel uit het feit dat in de korte periode dat de formulieren via de website beschikbaar zijn, er reeds 87 keer gebruik van is gemaakt. Voorbeelden van producten waar dit voor geldt zijn:
· aangifte van verhuizing

· het aanvragen van een afschrift GBA (Gemeentelijke Basisadministratie),

· het aanvragen van een geboorte-akte, een huwelijks-akte, een echtscheidings-akte,

· het aanvragen van een kopie WOZ-beschikking
Er is nog een categorie formulieren, die nu ook online beschikbaar is, maar waarvan het gewenst is dat ze na het uitprinten en ondertekenen worden afgegeven bij de balie van het Servicecentrum. Dit heeft vaak te maken met in te leveren bijlagen.

De toekomst
Maar de gemeente is nog lang niet klaar. Momenteel wordt er gewerkt aan het uitbreiden van de dienstverlening. Dit jaar nog zullen de volgende zaken verder uitgewerkt worden:

· Een primeur voor vandaag is dat de berekeningen voor de gemeentelijke heffingen in Leidschendam-Voorburg ook beschikbaar zijn. Een inwoner kan voor zijn huidige (of toekomstige) woonsituatie online uitrekenen wat hij in totaal aan gemeentelijke heffingen voor het jaar 2003 gaat betalen;

· In het kader van optimale digitale dienstverlening in een transparante omgeving, zullen er meer elektronische formulieren beschikbaar komen en kan men zien wat er mee gebeurt;
· Raadsinformatiesysteem (RIS). Hiermee kan iedere bezoeker op de website de agenda´s en verslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies raadplegen en ook de achterliggende vergaderstukken online inzien;

· Er zal een onderzoek gestart worden naar de mogelijkheden om online te betalen;

· Inspraakprocedure via het internet: wil men tegenwoordig inspraak hebben op bepaalde notities en/of beleidsuitgangspunten, dan zal men eerst naar het Servicecentrum moeten. In de toekomst hoeft dat niet meer. Men kan dan de stukken via het internet bekijken en een eventueel inspraakformulier via de e-mail verzenden.
· In 2003 wordt het wijkgericht werken verder ingevoerd en deze aanpak zal ook op de website duidelijk terug te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de wijkbeheerplannen die de wijkbewoners hier dan kunnen vinden.

Het ontwerp en navigatie
Niet alleen aan de dienstverlening maar ook aan de gebruikersvriendelijkheid van de website is veel aandacht besteed. De rubricering, bestaande uit zes hoofdrubrieken en het gebruik van uitschuifmenu´s, zorgt ervoor dat het voor de bezoeker helder is hoe hij of zij gemakkelijk informatie kan vinden. Op de homepage worden de actualiteiten aangekondigd met korte teksten en een verwijzing voor meer informatie. In de rechterkolom worden de belangrijkste nieuwsfeiten nog eens op een rij gezet en is ook een verwijzing naar verkeers- en OV-informatie opgenomen.

Disclaimer en colofon Gemeente Leidschendam-Voorburg 04.02.2003