Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Dinsdag 28 januari/ film / David Lynch, 1986 20.00 - 22.00 uur, blauwe zaal, auditorium

David Lynch
regisseur van de hallucinatie

Dit programma maakt deel uit van de filmcyclus: David Lynch, regisseur van de hallucinatie.
De filmvertoningen vinden plaats op dinsdag 28 januari, 4 en 11 februari. Op dinsdag 18 februari verzorgt Michel Scherrer een lezing waarin hij dieper ingaat op het oeuvre van Lynch en de thema's die zijn werk beheersen. Dit gebeurt aan de hand van vele filmfragmenten. De programma's beginnen steeds om 20.00 uur en vinden plaats in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

Blue Velvet
Bij het uitkomen, in 1986, veroorzaakte de film een hoop commotie. Voorstanders vonden Blue Velvet confronterend, maar ook vernieuwend. Zij meenden dat Lynch met deze film een nieuwe dimensie toevoegde aan de filmgeschiedenis. Tegenstanders noemden de film pervers en schokkend.

In een kleine provincieplaats vindt een tiener een afgehouwen oor dat hij bij de politie deponeert. Samen met de dochter van een rechercheur gaat hij zelf op onderzoek uit. Daarbij wordt hun pad gekruist door een labiele en gevaarlijke drugsdealer (Hopper) en een zwoele nachtclubdanseres (Isabella Rossellini). Ze belanden in een gevaarlijke schemerwereld vol verwrongen levens die men niet vermoedt in zo'n keurig stadje.