Gemeente Nuth


25-01-03

Koninklijke onderscheiding voor de heer Jan Mathias Cobben

Op zaterdag 25 januari 2003 ontving de heer Jan Mathias Cobben van drs. H.R. Binderhagel, burgemeester van Nuth een koninklijke onderscheiding. Jan Mathias Cobben woont op de Nuinhofstraat 86, 6361 BD Nuth. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding op zijn afscheid als voorzitter van de Duivenbond Afdeling Limburg.

Decorandus is een duivenliefhebber pur sang. Dankzij zijn vader kwam hij terecht in deze sport en als vanzelfsprekend werd ook hij lid van de plaatselijke duivenvereniging.

Zijn bestuurlijke loopbaan binnen de duivensport begon in 1964. Hij werd voorzitter van de concourscommissie Zuid, onderdeel van de verzendingsbond Phoenix. Deze concourscommissie reikte van Maastricht tot Brunssum en bestond in haar hoogtijdagen uit 32 verenigingen met ruim 1200 leden. Deze functie vervulde hij tot 1990.

Van 1974 tot 1996 was hij ook voorzitter van de verzendingsbond Phoenix. Het aantal aangesloten verenigingen bedroeg toen 117 met ruim 3300 leden verspreid over geheel Noord Limburg en een gedeelte van Zuid Limburg.

In 1996 werd de heer Cobben benoemd tot de eerste voorzitter van de door een fusie ontstane nieuwe duivenbond, genaamd afdeling Limburg. Afdeling Limburg bestond in 1996 uit 183 verenigingen met ruim 5100 leden, de gehele provincie omvattend.

Zijn taak als afdelingsvoorzitter bestond uit het leiden van de vergaderingen, hij had de verantwoording over de lossingen gedurende het vliegseizoen, hij was belast met het huldigen van de vele jubilarissen en jubilerende verenigingen, alsook het huldigen van vele kampioenen. Ook het openen van vele kampioenendagen en shows behoorde tot zijn functie. Al deze taken en functies vervulde hij met veel zorg en met verve. Uit alles sprak en spreekt zijn liefde voor de duivensport. Met name voor de kleine duivensportliefhebber heeft hij zich steeds ingezet. Thans neemt hij als voorzitter van Afdeling Limburg afscheid.

Voor al zijn verdiensten werd hij in 1989 reeds onderscheiden met de Gouden Speld van de Zuid Limburgse Unie, de instantie die in Nederland de internationale vluchten Pau-Barcelona-Marseille-Perpignan-Bordeau organiseert.

Als duivensportliefhebber behaalde hij in 1989 zijn grootste triomf. Hij werd toen als Nationaal Marathon kampioen gehuldigd. Begin janauari ontving hij de gouden spelt van de Nederlandse Posthouders Orde (NPO).

Voor al deze verdiensten wordt de heer Cobben voornoemd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.