AutoRai

28-1-2003

GM Daewoo uitgeroepen tot beste fusie/overname in Azië

GM Daewoo Auto and Technology (GM DAT), de nieuw opgerichte fabrikant van Daewoo-autos in Korea, is door het Britse tijdschrift Corporate Finance uitgeroepen tot beste fusie/overname in Azië.

In een jaar waarin verschillende deals in de auto-industrie in Azië plaatsvonden, koos de jury samengesteld uit hooggeplaatste financiële functionarissen van grote multinationals GM DAT op basis van zijn omvang, de strategische voordelen die het GM bezorgt en de politieke betekenis voor Korea.

De plechtigheid vond plaats op donderdag 23 januari in Londen en Angus Foote, uitgever van Corporate Finance, reikte de prijs aan GM DAT uit. Andere prijscategorieën houden verband met Equity and Debt (eigen en vreemd vermogen) en de individuele M- en A-prijzen werden overhandigd voor Azië, Europa en de Verenigde Staten.

Wij zijn bijzonder verheugd deze prijs in ontvangst te hebben mogen nemen namens alle partners binnen GM DAT die lang en hard hebben gewerkt om dit succes te verwezenlijken in een uitdagende omgeving, aldus Hardy Spranger, directeur van GM Daewoo Europe. Wij zijn er sterk van overtuigd dat er een succesvolle toekomst op lange termijn is weggelegd voor GM Daewoo in de wereldwijde auto-industrie en dat de kwaliteit van de deal die in Korea is gesloten een stevige basis voor succes zal vormen. Hier in Europa zijn we goed geplaatst om onze activiteiten in 2003 uit te bouwen. Ons Europese operationele centrum in Zürich coördineert de activiteiten van tien volle dochterbedrijven en talrijke onafhankelijke importeurs."

Angus Foote, uitgever van Corporate Finance, zei het volgende: Deals waarbij alle partners als winnaars uit de bus komen zijn gewoonlijk het meest succesvol op lange termijn. GM gaf blijk van een grote dosis inzet en doorzettingsvermogen in het tot stand brengen van deze deal en ontpopte zich hierbij als een echte regionale speler in het proces. De Koreaanse regering slaagde erin arbeidsplaatsen te behouden, de identiteit van een wereldwijd erkend merk te bewaren en het bewijs te leveren van de inspanningen op het vlak van buitenlandse investeringen en stabiele financiële markten. De schuldeisers aan hun kant wonnen hun investering terug door een deelneming in het aandelenkapitaal.

Toen de deal in oktober 2002 definitief werd gesloten, werd General Motors verantwoordelijk voor het zakelijk beheer van het nieuwe bedrijf GM Daewoo Auto and Technology (GM DAT). Het hoofdkantoor bevindt zich in Seoel en Nick Reilly (voormalig voorzitter van Vauxhall Motors) werd benoemd tot voorzitter en chief executive officer. GM DAT zal in Korea Daewoo-autos ontwerpen, ontwikkelen en bouwen voor uitvoer naar een groot aantal wereldmarkten, met Europa als één van de sleutelmarkten.