Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PERSBERICHT

JOS THIE ONTVANGT FRIESE ANJER 2003

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân heeft besloten de onderscheiding de Friese Anjer 2003 toe te kennen aan Jos Thie, artistiek leider bij Tryater.In de tien jaar dat Jos Thie nu artistiek leider is van Tryater heeft het publiek kunnen genieten van zowel ingetogen als uitbundige theatervoorstellingen, van bekende klassieke stukken maar ook van modern en nieuw repertoire.Jos Thie heeft voorstellingen tot leven gebracht op de kleinere podia in dorpshuizen, in scholen, maar ook spektakels geregisseerd op andere podia zoals in een voetbalstadion, op het water en in de natuur.Jos Thie is een vernieuwer die ook buiten de vastgeroeste kaders kijkt en experimenten niet schuwt. Daarbij maakt hij in de meeste voorstellingen op een dusdanig soepele en natuurlijke manier gebruik van de Friese taal dat ook niet-Friezen volop genieten van het totaal. In zijn voorstellingen schuwt hij het gebruik van soms spectaculaire effecten niet, hoewel deze altijd ten dienste staan van het totaal en niet de overhand krijgen.Met voorstellingen als Abe, Orfeo Aqua, Pak'm Stanzi, Peer Gynt, Ronja de Roversdochter en ongetwijfeld straks ook Kening Lear heeft hij vele mensen binnen en buiten Fryslân bereikt. Bijzonder zijn ook de voorstellingen die gericht zijn op jongeren waarbij met name het project "Geweld.Nee" een groot succes is en zelfs gespeeld zal worden in Atlanta, VS.Nu Jos Thie er voor gekozen heeft om halverwege dit jaar Tryater te verlaten, heeft het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân gemeend dat het de hoogste tijd is dat de Friese Anjer wordt toegekend aan deze theaterman pur sang.

De Friese Anjer is een prijs die jaarlijks kan worden toegekend als blijk van waardering voor personen, verenigingen of instellingen die zich bijzonder hebben ingezet voor de Friese cultuur of natuur in de breedst mogelijke zin van het woord.De prijs bestaat uit E 2.500 en een ets van Jan Hofman en wordt in mei door de voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, de heer Nijpels aan Jos Thie uitgereikt.Eerdere prijswinnaars zijn: Rients Gratama, Oerolfestival, Iepenloftspul Jorwert, Frysk Fanfare Orkest, Thom Mercuur, Dansgroep Duende, Centrum voor Film, Stellingwarver Schrieversronte, Johan de Jong, Nanne Kalma, Fries Aardewerkbedrijf Tichelaar uit Makkum en het Fries Scheepvaart Museum.

Eventuele nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij de secretaris van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, mevrouw M.B.M. Beckers, tel. 058 - 2925609.

^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^