Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

28 januari 2003

OZ zorgverzekeringen richt stichting OZorg op

In sommige delen van ons land is het geen vanzelfsprekendheid meer dat iedereen zijn eigen huisarts heeft. Er is nu in Nederland al een tekort van circa 600 huisartsen en dat loopt de komende jaren sterk op. Door deze ontwikkeling is de kans groot dat over vijf jaar iin op de drie inwoners geen huisarts meer heeft. OZ zorgverzekeringen wil dit doemscenario niet lijdzaam afwachten en probeert het tij te keren door de stichting OZorg op te richten. Hiermee wil OZ zorgverzekeringen in Noord-Brabant, Zeeland en de Zuid-Hollandse Eilanden zelf eerstelijnsorganisaties ontwikkelen op plaatsen waar huisartsen zich kennelijk niet meer vrij willen vestigen.

De huisarts met praktijk aan huis die dag en nacht beschikbaar is voor zijn patiknten zal uiteindelijk gaan verdwijnen, oordeelt Rolf Swens, manager zorginnovatie van OZ zorgverzekeringen. Dit om de simpele reden dat de huidige generatie huisartsen zo niet meer wil werken. De moderne huisarts wil, net zoals het geval is in andere bedrijfstakken, werk en gezin en vrije tijd kunnen combineren en wil daarom in deeltijd kunnen werken zonder al te veel administratieve rompslomp. Zeker onder vrouwelijke huisartsen is de behoefte aan deeltijdbanen groot. De huisartsen die de komende jaren zullen stoppen met werken laten doorgaans grotere praktijken achter, waarvoor geen opvolgers meer zijn te vinden. Dit speelt sinds 1 januari 2003 al in Spijkenisse en Rozenburg, maar er zullen de komende tijd meer van deze situaties volgen. De omringende huisartsen zitten doorgaans al met overvolle praktijken en kunnen die patiknten er ook niet zomaar even bij doen.

De tijd van afwachten en hopen dat het goed komt ligt al een paar jaar achter ons, maar tot nu toe hebben we het nog redelijk kunnen redden met ad-hoc oplossingen en hulp van anderen, vervolgt Rolf Swens. Zo zijn met behulp van de stichting Geontegreerde Gezondheidszorg, de rechtspersoon van gezondheidscentrum De Akkers in Spijkenisse, al twee leeg gekomen praktijken doorgestart in de vorm van een gezondheidscentrum.

Ook naar de mening van Rob van Staveren, directeur van het gezondheidscentrum De Akkers, en Rob Hartings, directeur van Stichting Boog, breekt voor OZ nu de tijd aan om een meer structurele en fundamentele oplossing te zoeken voor het groter wordende schaarsteprobleem. Wat dat betreft biedt de samenwerking tussen OZ en onze gezondheidscentra heel veel kansen, oordeelt Rob van Staveren. Wij bieden in onze centra onze huisartsen al heel lang de mogelijkheid om part-time te werken en regelen desgewenst ook de kinderopvang van het personeel. Ondanks de schaarste aan huisartsen hebben wij hiervoor eigenlijk zelden vacatures.

OZ wil waar mogelijk de vorming van geontegreerde eerstelijnsvoorzieningen stimuleren. Hierbij werken huisartsen op een gestructureerde wijze samen met een apotheek, de fysiotherapeuten, de wijkverpleging en met het maatschappelijk werk. Uit eigen analyses is gebleken dat gestructureerde samenwerkingsverbanden bijzonder doelmatig blijken te werken. Ook op innovatief gebied is door schaalvergroting meer mogelijk. Desgewenst kunnen ook andere beroepsgroepen plaatshebben in zo'n organisatie. Stichting OZorg regelt zo nodig het management en allerlei faciliteiten. De hulpverleners kunnen zich vooral richten op hun eigen specifieke werkzaamheden en hoeven zich niet langer te bekommeren om administratie e.d.

Op verzoek van OZ heeft stichting Boog het initiatief genomen om in de VINEX-locatie De Volgerlanden, gelegen tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht, een geontegreerde eerstelijnsvoorziening te ontwikkelen. Helaas weigert de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht hieraan haar medewerking te verlenen. Uiteindelijk komen in De Volgerlanden zo'n 10.000 mensen wonen. Dat het werken in een gezondheidscentrum voor huisartsen aantrekkelijk is blijkt wel uit het feit dat twee geonteresseerde huisartsen zich al hebben gemeld om in het centrum te komen werken, zegt Rob Hartings van de stichting Boog.

Het is per se niet onze bedoeling om met Stichting OZorg gevestigde huisartsen te beconcurreren, benadrukt Rolf Swens. Stichting OZorg springt in op plaatsen waar zich spontaan geen huisartsen meer willen vestigen en gaat vervolgens op zoek naar structurele en duurzame oplossingen. een goede samenwerking met gemeenten is daarbij van groot belang gebleken. Het is ook onze bedoeling om stichting OZorg initiatieven te laten ontwikkelen waarmee de zittende groep huisartsen kunnen worden ondersteund. Uiteraard zal dit ingevuld worden in overleg met de Districts Huisartsen Verenigingen in onze regio.

De stichting OZorg is per 1 januari jl. operationeel. Dit betekent dat de covrdinator Jan Meeuwisse en een assistent vanuit het hoofdkantoor van OZ zorgverzekeringen in Breda werkzaam zijn om huisartsen op velerlei gebied te ondersteunen.



Ingezonden persbericht