Regering.nl

Afbeelding van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica 27 jan 2003

Kabinet: waardering voor enquÊterapport

Het Srebrenicarapport zal de Nederlandse bijdrage aan het herstel en de handhaving van de internationale rechtsorde, verder verbeteren. Dat is ook een plicht jegens de slachtoffers van Srebrenica én de Nederlandse militairen.

Dat zei minister Kamp (Defensie) in eerste reactie op het rapport 'Missie zonder vrede' van de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica. Het kabinet zal zich de komende tijd een nader oordeel vormen over het rapport. Eerst vindt er een debat plaats tussen de commissie en de Tweede Kamer; daarna volgt het debat tussen de regering en de Kamer. Volgens Kamp heeft het kabinet waardering voor de snelheid en de grondigheid waarmee de commissie te werk is gegaan.

Zwarte bladzijde
'Srebrenica zal voor de internationale gemeenschap - en Nederland in het bijzonder - altijd een zwarte bladzijde blijven', zei Kamp. 'De militairen van Dutchbat hebben destijds onder de moeilijkst denkbare omstandigheden met grote inzet hun werk gedaan. Zij verdienen hiervoor grote waardering. Dankzij het Niod en nu de enquêtecommissie zijn de inspanningen van de mannen en vrouwen van Dutchbat in het juiste perspectief geplaatst. Het beeld is verhelderd.'

Lessen voor de toekomst
De Tweede Kamer en de achtereenvolgende kabinetten hebben lessen getrokken uit de ervaringen met Srebrenica, stelde Kamp. Zo is het Toetsingskader voor de uitzending van militaire eenheden tot stand gebracht. Ook zijn bij Defensie ingrijpende maatregelen genomen om een herhaling van de situatie in 1995 en de jaren erna te voorkomen.

Bron:
Kabinetsreactie rapport 'Missie zonder vrede'

Zie ook:

- Eindrapport enquêtecommisie Srebrenica

- Nieuwsbericht Defensie met verklaring luitenant-generaal Van Baal