Gemeente Utrecht




2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

7 Vragen van de heer R.W.Kok

(ingekomen 28 januari 2003)



Een oplettende lezer in de fractie van Leefbaar Utrecht stuitte in het door de gemeente gesubsidieerde blad LUCASX (nr. 4, jaargang 2002) op een uitspraak van mevrouw Lisette Smits, de artistiek leider van de stichting Casco (een in Utrecht gevestigde installing voor hedendaagse beeldende kunst).
In het kader van het actieprogramma cultuurbereik 2001-2004 zegt mevrouw Smits in het artikel "De kip en het ei" omtrent de haalbaarheid van speerpunten als profilering en laagdrempeligheid het volgende: "Bij de culturele zondagen wordt ook door de Utrechtse instellingen gezamenlijk naar buiten getreden, maar dat gebeurt in onze ogen toch iets te laagdrempelig, met een semi- multiculturele programmering. Daar wordt een knieval voor het publiek gemaakt."


De fractie van Leefbaar Utrecht is geschokt door deze uitspraak. Verwonderd concluderen wij dat cultuur in de ogen van Casco dus hoogdrempelig dient te zijn en zodoende slechts toegankelijk is voor een exclusief publiek. Dat een culturele uiting, zoals de culturele zondagen dat doen, een breed en gemêleerd ja zelfs een multicultureel publiek weet aan te spreken, juicht Leefbaar Utrecht juist toe. Cultuur zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen, en dus is er absoluut geen sprake van een knieval wanneer dit ook daadwerkelijk een bewerkstelligd wordt.
Niet dat Leefbaar Utrecht iets heeft tegen hoogdrempelige cultuur, dat zeker niet. Wel hebben we iets tegen (al dan niet gesubsidieerde) instellingen die hun cultuuruitingen, in welke vorm dan ook, willens en wetens hoogdrempelig maken en daar maar al te graag gebruik maken van door de gemeenschap beschikbaar gesteld subsidiegeld.


Het bovenstaande noopt de fractie van Leefbaar Utrecht tot het stellen van de volgende vragen:
Is het College het met de fractie van Leefbaar Utrecht eens dat cultuur voor iedere geïnteresseerde toegankelijk zou moeten zijn?
Is het College het met de artistieke leider van Casco eens dat er sprake is van Ben 'knieval voor het publiek' wanneer een culturele uiting laagdrempelig van aard is en een semi-multiculturele programmering kent? Zo ja, waarom werpt u deze uitspraak niet verre van u? Zo nee, waarom niet?
Er van uitgaande dat het College de mening van Leefbaar Utrecht deelt dat een dergelijke uitspraak absoluut ongehoord is: Hoe gaat de gemeente optreden tegen (de leiding van) de stichting Casco?


In het Actieprogramma Cultuurbereik 2001-2004 (juni 2001) wordt op pagina 34 expliciet gesproken over de doelstelling 'vergroting en verbreding van publieksbereik is integraal onderdeel van het beleid'.


Is het College bereid de subsidiestroom richting Casco te heroverwegen, aangezien deze zelfverklaarde hoogdrempelige installing weinig op blijkt te hebben met laagdrempelige cultuur? Zo nee, waarom niet?


Antwoord van burgemeester en wethouders

(verzonden 18 februari 2003)



In het algemeen vinden wij dat cultuur uitnodigend en aansprekend moet zijn voor een brede groep mensen, maar het kan ook weer niet zo zijn dat alle cultuuruitingen altijd voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn.
De artistieke leider van Casco heeft recht op haar eigen mening. Wij vinden het uiteraard het goed recht van iedere vertegenwoordiger van culturele instellingen om een mening te uiten over de diverse cultuuruitingen in de stad waaronder de culturele zondagen. Wij hebben geen enkel bezwaar tegen deze vorm van debat.
Zie antwoord vraag 2. In het Actieprogramma Cultuurbereik 2001 - 2004 (juni 2001) wordt op pagina 34 expliciet gesproken over de doelstelling "vergroting en verbreding van publieksbereik als integraal onderdeel van het beleid".
Zie antwoord vraag 2. Overigens, in de opmaat naar het volgende cultuurconvenant 2005 - 2008 worden alle culturele instellingen in Utrecht die in aanmerking willen komen voor een meerjarige subsidie voor de periode vanaf 2005 wederom aan de hand van door het College vastgestelde criteria getoetst door onafhankelijke adviescommissies. Indien Casco opteert voor een dergelijke subsidie door een meerjarenplan te overleggen zal de adhoc-commissie over de subsidiering aan deze instelling advies uitbrengen aan het College.





---- --