CZ ACTIEF IN GEZONDHEID

CZ dringt wachttijd terug met 13 weken

Zorgverzekeraar CZ kan voor klanten die vinden dat ze te lang op een wachtlijst staan voor een medische behandeling of onderzoek steeds kortere wachttijden bereiken. De wachttijd is inmiddels door inzet van de dienst Zorgservice teruggebracht met gemiddeld 13 weken. In 2001 bedroeg de reductie nog 11 weken.
CZ moet daarvoor wel steeds vaker een beroep doen op particuliere klinieken in Nederland of ziekenhuizen in het buitenland. Zo komt van patiënten die een orthopedische, chirurgische of plastisch-chirurgische ingreep moeten ondergaan inmiddels de helft in het buitenland terecht nadat ze Zorgservice hebben ingeschakeld. Voor MRI-onderzoek door een radioloog kan bijna altijd een snelle oplossing worden gevonden in een particuliere kliniek in Nederland. In 2001 kon nog de helft van de patiënten die om zorgbemiddeling vroegen eerder terecht in een Nederlands ziekenhuis. Nu wordt nog maar in 35 procent van de gevallen naar een ander ziekenhuis in ons land verwezen.

Gemiddelde vermindering van wachttijd per specialisme: Plastische chirurgie 48 weken
Chirurgie en oogheelkunde 20 weken
Orthopedie 11 weken
Overige aandoeningen 9 weken
Radiologie 7 weken
Neurologie 6 weken

De meeste verzoeken (1 op 3) om zorgbemiddeling betreft patiënten die een orthopedische behandeling moeten ondergaan, bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie. Bij 19 procent van de verzoeken gaat het om radiologie en in 16 procent van de gevallen om chirurgie en plastische chirurgie; andere cijfers: neurologie 7 procent, oogheelkunde 6 procent en alle overige aandoeningen 22 procent. Wanneer een patiënt in aanmerking komt voor zorgbemiddeling, lukt het in 9 van de 10 gevallen om een veel kortere wachttijd te realiseren. Niet alle patiënten komen overigens voor bemiddeling in aanmerking. Bij een acceptabele wachttijd wordt geadviseerd bij de eigen arts te blijven. Ook kankerpatiënten en patiënten die door meerdere artsen worden behandeld wordt doorgaans geadviseerd in het eigen ziekenhuis te blijven.

Het aantal verzekerden van CZ dat zich laat behandelen in Belgische en Duitse ziekenhuizen met wie CZ vaste afspraken heeft is vorig jaar met circa 5000 gestegen tot in totaal 18.000. Inmiddels hebben al 15000 verzekerden een internationale Zorgpas voor behandeling in Duitsland. Circa 11000 maken er effectief gebruik van.

Afgelopen jaar groeide het aantal klanten dat contact zocht met de Zorgservice van CZ met 15 procent naar 9500. De helft vroeg om bemiddeling bij lang wachten op een medische behandeling. Circa 40 procent heeft een advies nodig. Rond 6 procent belt met een klacht over een arts of ziekenhuis.