LTO Nederland

Doornbos: 'Versterk concurrentiekracht Neerlands grootste productiesector'

Economische situatie vereist investeringen

Dinsdag 28 januari 2003 - Het slechte economische tij is alleen te keren met investeringen in versterking van de internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Het Regeerakkoord moet gericht zijn op ruimte om te ondernemen, duurzame productie en een stevig bedrijfseconomisch perspectief. Versterk de concurrentiekracht van Neerlands grootste productiesector, luidde de oproep van LTO-voorzitter Gerard Doornbos aan Kabinetsinformateur Donner vanochtend in Den Haag.

In perscentrum Nieuwspoort presenteerden de voorzitters van de Raad van Centrale Ondernemingsorganisaties de nota Welvaart moet je verdienen. Doornbos maakte daarbij duidelijk dat met name de agrarische sector bijdraagt aan het welzijn en welbevinden van burgers: Agrarische ondernemers beheren tweederde van ons grondgebied en leveren een bijdrage aan een vitaal en aantrekkelijk landelijk gebied. Na een lange periode van sanering is daarvoor nu een periode met sterke investering in bedrijfsontwikkeling en innovatie nodig, aldus Doornbos.

In een brief aan Donner wijst LTO erop dat de land- en tuinbouw economisch een factor van betekenis is. Het agrocomplex vormt tien procent van de toegevoegde waarde van de Nederlandse economie en biedt werk aan tien procent van de beroepsbevolking. Met een export van 45 miljard euro en een agrarisch handelsoverschot van 20 miljard euro is ons land internationaal een agrarische grootmacht. Als grootste productiefactor van Nederland zijn we economisch van groot belang voor onze samenleving, stelt Doornbos. Dat wordt iedere dag belangrijker in een stagnerend economisch klimaat waarbij Nederland te afhankelijk is geworden van dienstverlening en doorvoer in plaats van productie.

LTO pleit er in de brief aan de informateur ervoor vast te houden aan een aantal beleidslijnen van het demissionaire kabinet. Het gaat hierbij onder meer om decentralisatie van het beleid voor ruimtelijke ordening, terugdringing van de administratieve lastendruk, verbetering van de infrastructuur, versterking van het innovatievermogen van bedrijven, versterking van de kwaliteit van het platteland en verdere verlaging van sociale en fiscale lasten. Ook is het voortzetten van het herstel van vertrouwen van agrarische ondernemers in de overheid nodig, meent LTO.

De brief van LTO Nederland aan informateur Donner is te vinden op www.lto.nl. Dit geldt ook voor de RCO-nota Welvaart moet je verdienen en het Manifest voor krachtig investeren in landelijk gebied van de alliantie van LTO Nederland met het IPO en Nederland Natúúrlijk. Zie daarvoor het verkiezingsdossier.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)