Gemeente Bergen op Zoom


Vragen over gladheidsbestrijding

Sneeuw, hagel, ijzel. Elke winter krijgen we er mee te maken. Wat doet de Gemeente Bergen op Zoom om de overlast zoveel mogelijk te beperken? En wat kunt u zelf doen? Hierna volgt een aantal veelgestelde vragen over de gladheid- bestrijding en het strooiplan.

Wanneer gaat de gemeente strooien?
De Gemeente Bergen op Zoom heeft een zogenaamd strooiplan om de gladheid te bestrijden. Dit strooiplan treedt in werking


· als Rijkswaterstaat meldt dat zij hun eigen strooiplan activeren (strooien op auto(snel)wegen).

· als het weerbericht (5-daagse verwachting) afkomstig van weerstation Woensdrecht sneeuw, hagel of ijzel voorspelt.

Strooiplan is in werking, wat gebeurt er dan?
De gemeente geeft aan Saver opdracht om wegen te strooien. De gemeente roept haar eigen personeel op om fietspaden te strooien

Wat is de strooivolgorde?
Niet op alle wegen kan tegelijk worden gestrooid. Om de volgorde van strooien te bepalen, zijn er twee soorten wegen benoemd: primaire wegen en secundaire wegen of primaire en secundaire routes, zoals ze in het strooiplan worden genoemd.


· primaire routes, zijn:

· hoofdverkeersroutes (hoofdwegen door de stad)
· aan- en afvoer routes naar gebouwen van hulpverlenende instanties (politie, brandweer, ambulance, ziekenhuis)

· doorgaande fietsroutes

· busroutes

· secundaire routes, zijn:

· verkeersroutes (wijkontsluitingswegen)

· toegangen tot openbare gebouwen, winkelcentra, scholen, verzorgingscentra.

· hellingen

Wanneer worden de primaire en de secundaire routes gestrooid?
· Na de melding aan Saver wordt binnen anderhalf uur gestart met het strooien van de primaire routes.

· De gemeente zelf start met strooien binnen een half uur.
· Een strooiactie van de primaire routes duurt ongeveer 3 uur.
· Als de situatie op de primaire routes onder controle is, worden de secundaire routes gestrooid (als dat dan nog nodig is). Het strooien van de secundaire routes gebeurt tijdens werktijd. Het accent in het plan voor de gladheidbestrijding ligt op de primaire routes.

Er staan op verschillende plaatsen in de gemeente ook zoutbakken. Waar zijn die voor?
Aan het begin van de winterperiode plaatst Saver ongeveer 20 zoutbakken bij bruggen, hellingen en andere plaatsen die gevaarlijk glad kunnen zijn.

Voor wie zijn de zoutbakken bestemd?
De zoutbakken zijn bedoeld om zout te hebben op plaatsen die gevaarlijk glad kunnen zijn. Medewerkers van de gemeente kunnen dan met de hand strooien. Het is natuurlijk ook mogelijk dat hellingen en zo door bewoners worden gestrooid. Zij kunnen de situatie namelijk snel beoordelen. Het is niet de bedoeling dat het strooizout in de bakken voor particulier gebruik wordt gebruikt.

Voor wie zijn de zoutbakken niet bestemd?
Het zout in de zoutbakken is bestemd voor gebruik in de openbare ruimte. Het is dus niet de bedoeling dat burgers het zout gebruiken voor eigen gebruik en/of op eigen terrein. Hiervoor men zelf zout of andere strooimiddelen aanschaffen.

Wie strooit de looproutes?
In de plaatselijke Algemene Politie Verordening (APV) is niet opgenomen dat bewoners en bedrijven zelf moeten zorgen voor het sneeuwvrij houden van looproutes voor hun perceel. Moreel gezien wordt er echter vanuit gegaan dat burgers en bedrijven ook in deze situatie hun eigen straatje schoonvegen.

Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd het gemeentelijk servicenummer bellen (0164) 277 277