Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Beantwoording kamervragen lid Atsma over proef met digitale televisie Nummer: 220 Datum: 28-01-2003

1 Kent u het bericht Nozema onderbreekt proef: sneeuw weg bij RTL4? 1)

2 Bent u bekend met de proef van Nozema met digitale televisie in Alphen aan de Rijn? Zo ja, in hoeveel gemeenten en onder welke voorwaarden is de proef van start gegaan?

3 Op welke wijze zijn de kabelabonnees geïnformeerd over genoemde proef en wat is de aard van de aldaar opgetreden storing? Op welke wijze wordt naar een oplossing gezocht?

4 Welke maatregelen worden genomen om problemen nu en in de toekomst te voorkomen? 2)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, drs. G.J. Wijn, heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1. Ja.



2. Ja. In totaal zijn er in 6 gemeentes proeven genomen. Naast de proef in Alphen aan de Rijn zijn eerder in 2002 ook digitale televisiezenders aangezet in Haarlem, Amsterdam, Hilversum, Wormer en Almere. Op 31 januari 2002 hebben de NOS en Digitenne vergunning gekregen om te gaan uitzenden met digitale televisie via de ether. De proeven die thans door Nozema in opdracht van Digitenne worden uitgevoerd zijn bedoeld als technische systeemcheck vóór de feitelijke start. Met betrekking tot belemmeringen in de ontvangst van kabeltelevisie als gevolg van de uitzendingen van digitale televisiesignalen via de ether is in de vergunning een bepaling opgenomen. Op verzoek van de getroffene draagt de vergunninghoudster er zorg voor dat de belemmeringen onverwijld op haar kosten worden verholpen, voor zover ter plaatse de gebruikte aansluitkabels voldoen aan een vastgesteld minimum afschermingniveau, het ontvangen (stoor)signaal hoger is dan een vastgesteld minimum en de gebruikte televisieontvangapparaten voldoen aan bepaalde eisen.

In aanvulling hierop is het volgende relevant. In 2001 is de Stichting Aanpak Interferentie (SAI) in het leven geroepen om met name de kabelhuishoudens in woord en daad bij te staan bij voorkomende storingsgevallen door digitale ethertelevisie. Tussen de vergunninghoudster en de kabelbedrijven is overeengekomen dat wanneer de storing die wordt veroorzaakt door interferentie niet onder de in de vergunning genoemde criteria valt, deze storing wordt opgelost door de SAI. De vergunninghoudster heeft op zich genomen de kosten van de door de SAI aangedragen oplossing voor haar rekening te nemen. De klachten in Alphen aan de Rijn hadden voor het overgrote deel betrekking op de hier bedoelde storing.


3. Enkele dagen voor aanvang van de proef is Casema geïnformeerd door de SAI. Casema heeft daarop een persbericht uitgegeven. Tijdens de proef bleek onder andere RTL4 veel sneeuwstoring te ondervinden. Direct na de ontvangst van de klachten heeft Digitenne de test gestaakt. De getroffen huishoudens zijn door de SAI voorzien van nieuw aansluitmateriaal waardoor voor een zeer groot deel de problemen zijn verdwenen. Begin januari dit jaar is, begeleid door een intensieve voorlichtingscampagne in Alphen aan de Rijn, de zender opnieuw aangezet. Eventuele nieuwe klachten worden of zijn door de SAI afgehandeld. De samenwerking tussen Casema, de SAI en Digitenne is goed.

4. De communicatie wordt door de SAI waar dat nodig is verbeterd. Het belang van een tijdige, goede communicatie naar de consument en het plaatselijke kabelbedrijf is met Alphen aan de Rijn nog eens onderstreept. De storingsproblemen worden door de technische oplossingen die de stichting ter beschikking stelt over het algemeen adequaat opgelost. De SAI blijft voor de kabelhuishoudens paraat bij voorkomende storingsgevallen. Voor nieuwe maatregelen is op dit moment geen aanleiding.


---

1) Rijn en Gouwe 23 november jl.

2) Tijdens het Algemeen Overleg van 23 mei 2001 is over de interferentieproblematiek afgesproken dat er een oplossing gezocht zou moeten worden en dat de consument geen nadelen zou mogen ondervinden van de storing. Kamerstuk 27088, nr. 24.