Gemeente Utrecht

11. Planning Leidsche Rijn

De nieuwe planning Leidsche Rijn laat zien hoe dit stadsdeel zich de komende jaren zal ontwikkelen op het gebied van woningbouw, bouw van bedrijven, kantoren en voorzieningen en aanleg van infrastructuur.

Het streven van het college is gericht op snelle realisatie van een forse woningvoorraad. Gekoerst wordt op een productie van 2.000 tot 2.500 woningen per jaar. Dit is alleen mogelijk als voor verschillende deelgebieden de stedenbouwkundige planvoorbereiding snel en tegelijkertijd wordt uitgevoerd. In 2003 verwacht de gemeente de planvorming voor Het Zand, Terwijde, De Balije en Vleuterweide grotendeels af te ronden. Dan kan in deze gebieden vanaf 2004 in volle vaart met het bouwrijp maken en met het daadwerkelijke bouwen doorgegaan worden.

Logistiek haalbare planning
Vele factoren zijn van invloed op de voortgang van de bouw. Sommigen zijn beïnvloedbaar, andere niet. Dat hebben de afgelopen jaren geleerd. In deze planning is uitgegaan van een logistiek haalbare productie van maximaal 500 tot 700 woningen per deelgebied per jaar. Dat komt neer op maximaal 2.000 tot 2.500 woningen per jaar voor totaal Leidsche Rijn.

Verwachte productie tot 2005
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er in 2005 al 20.000 woningen zouden zijn gebouwd. Om allerlei redenen is dat niet gelukt. Het ziet er naar uit dat er op basis van de nu vastgestelde realistische planning aan het eind van 2004 zo'n 10.000 woningen in aanbouw danwel opgeleverd zijn. Stond de teller eind 2001 op bijna 4600 woningen, vandaag zijn dat er inmiddels 5659.

De deelgebieden Terwijde, Veldhuizen, Vleuterweide, Het Zand en in mindere mate Langerak en Parkwijk dragen de komende jaren bij aan de woningbouwproductie in Leidsche Rijn.

Kantoren en bedrijven
De ontwikkelingen in de kantoren- en bedrijvenmarkt hebben vooralsnog weinig invloed gehad op de uitgifte en oplevering van de bedrijven en kantorenlocaties in Leidsche Rijn. In 2003 en 2004 zullen vooral in Papendorp Zuid kantoren worden ontwikkeld. In dezelfde periode zullen bedrijventerreinen worden ontwikkeld in De Wetering Noord, Papendorp Noord en ook in Papendorp Zuid. Het voornemen is om vanaf 2005 ook andere kantorenlocaties en bedrijventerreinen op te leveren. Het college realiseert zich wel dat veranderingen in de marktsituatie verschuivingen teweeg kunnen brengen in het kantoren- en bedrijvenprogamma voor Leidsche Rijn.

Voorzieningen
In 2003 en 2004 worden het voorzieningencluster Parkwijk, voorzieningencentrum De Veldhof in Veldhuizen, kindercluster Waterwin en enkele tijdelijke voorzieningen in Terwijde gebouwd en opgeleverd. Datzelfde geldt voor het voorzieningencluster, de brandweerkazerne en de wijkpost in deelplan Het Zand. Vóór de zomer van 2003 zal voor de sportvoorzieningen een uitvoeringsplanning zijn gemaakt. In 2005 worden sportvelden in het Rijnsche Park opgeleverd; de voorbereidingen hiervoor starten in 2003/2004.