INSP. VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Particuliere intramurale instellingen ouderenzorg onderzocht

Particuliere intramurale instellingen voor ouderenzorg voldoen slechts in beperkte mate aan de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Kwaliteitswet en de Wet BIG. De ontwikkeling van kwaliteitszorg staat nog in de kinderschoenen. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag presenteert. Doel hiervan was na te gaan in hoeverre deze instellingen voor ouderenzorg voldoen aan wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Kwaliteitswet, de Wet BIG en patiëntenwetgeving. De inspectie concludeert dat de onderzochte instellingen hun beleid op dit gebied moeten verbeteren. Zij vraagt de Nederlandse Vereniging van Particuliere woon- en/of zorgvoorzieningen de ontwikkeling van kwaliteitszorg, voor de bij hen aangesloten particuliere instellingen voor ouderenzorg, met kracht te ondersteunen.

Kwaliteitszorg in kinderschoenen
De onderzochte instellingen kenmerken zich door een grote variatie in omvang en mate van professionalisering van het zorgproces. 'Kleinschaligheid' en 'zorg-op-maat' zijn (plus)punten waarmee deze instellingen zich profileren. Het zijn tegelijkertijd valkuilen wanneer het gaat om het creëren van waarborgen voor verantwoorde zorg; kleinschaligheid is soms het argument voor het niet-formuleren van beleid. Dit leidt ertoe dat de werkwijze vooral gebaseerd is op de persoonlijke opvattingen van de zorgverlener. Er is veelal geen kwaliteitssysteem aanwezig en het ontbreekt aan een beleidsmatige aanpak van de zorg. De afwezigheid van kwaliteitszorg speelt voornamelijk op het terrein van het beleid voor kwaliteit, organisatie en personeel. Bij de onderwerpen zorgproces en deskundigheid heeft een aantal instellingen een voorzichtige start gemaakt.

Cliënteninspraak en klachtbehandeling niet vanzelfsprekend Lang niet alle instellingen hebben de inspraak van cliënten en hun vertegenwoordigers geregeld door een of andere wijze van overleg over de zorgverlening. Een laagdrempelige klachtopvang, die bekend is bij medewerkers, is slechts bij een zeer klein deel van de instellingen aanwezig.

Zorgplan biedt geen inzicht in zorgvraag
In slechts een paar instellingen bleek het zorgplan inzicht te bieden in de zorgvraag en het daarop afgestemde zorgaanbod. Een methodische en systematische wijze van verplegen/verzorgen is hierdoor niet gegarandeerd.

Meer gekwalificeerd personeel noodzakelijk
Meer dan de helft van de instellingen heeft slechts één voldoende gekwalificeerde medewerker in dienst en maakt daarnaast gebruik van ongediplomeerde medewerkers. Dit betekent dat over het algemeen de noodzakelijke zorg verleend wordt door medewerkers die daarvoor niet opgeleid zijn. De aanwezige deskundigheid bij medewerkers wordt slechts zelden onderhouden door een (bij-) scholingsbeleid. In relatief veel instellingen ontbreken duidelijke taak- en functie-omschrijvingen voor medewerkers. Maar de helft van de instellingen heeft een regeling voor het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen. In slechts een zeer klein aantal instellingen is een afspraak met huisartsen over het geven van opdrachten voor voorbehouden en risicovolle handelingen.

Toegankelijkheid en veiligheid gebouwen
Veruit de meeste gebouwen waar de particuliere instellingen zijn gevestigd, zijn van voor 1920. Iets meer dan de helft is na 1970 nog gerenoveerd. De tweede bouwlaag is in een aantal situaties alleen met een trap of traplift te bereiken. Hierdoor ontstaat een verhoogd risico voor de veiligheid van bewoners met verminderde mobiliteit. Bij een drietal instellingen ontbrak een verklaring van brandveiligheid.


-0-0-0-