Gemeente Maastricht

Op weg naar een betere publieke dienstverlening
---

Gemeente Maastricht is verhuisd. Een enorme operatie die tegelijkertijd door de gemeente is aangegrepen om de publieke dienstverlening te verbeteren. Ze wil alle producten en diensten op een uniforme en geïntegreerde manier aanbieden. Daarbij gaat de gemeente uit van de vragen van de burger en niet van het eigen aanbod. Zo wordt er stapsgewijs toegewerkt naar een meer tevreden klant en meer efficiency.

Ad Bokhorst, directeur Publieks- en Bestuursdienst, somt kort de redenen op voor de verbetering van de dienstverlening: "Enkele jaren geleden is er op rijksniveau een project van gestart onder de naam 'Overheidsloket 2000'. Dit project ondersteunt gemeentes bij de stap naar vraaggerichte en geïntegreerde dienstverlening. Uit eigen onderzoek en stadspeilingen blijkt dat de dienstverlening van Gemeente Maastricht een goede waardering krijgt, maar dat er ook vraag is naar verbetering. En ook het College van Burgemeester en Wethouders wenst dat de kwaliteit van de dienstverlening verbetert."

Verbeterde bereikbaarheid
Er zijn al enkele concrete belangrijke stappen gerealiseerd die voor de burger merkbaar zijn. Bijvoorbeeld het terugbrengen van de verschillende telefoonnummers naar één nummer voor het GemeenteLoket 043 -350 40 00.. De gemeente is daardoor beter en consequenter bereikbaar.
En daarnaast natuurlijk de opening van het GemeenteLoket in Randwyck. Bokhorst: "Tot voor kort zat de gemeente verspreid over tien gebouwen en moesten burgers voor bijvoorbeeld de hondenpenning, de afvalpas, het paspoort steeds weer ergens anders heen. Een aanzienlijke verbetering is dat nagenoeg alle loketten nu in één gebouw in Randwyck zijn ondergebracht. En dat de producten nu aangeboden worden via het GemeenteLoket."

Maar het centrale nummer en de opening van het GemeenteLoket moeten gezien worden als eerste stappen in een omvangrijk proces. Er valt binnen het GemeenteLoket namelijk nog het een en ander te verbeteren. En bij die verbetering staat niet de aanbodkant centraal, maar de wensen van de klant Bokhorst: "Een voorbeeld: iemand vestigt zich in Maastricht, hij moet zich laten inschrijven, wil misschien een bedrijf beginnen of een dakkapel bouwen, heeft een hond, moet zijn afvalpas hebben, enzovoorts. Het gaat erom dat aan het loket met hem wordt meegedacht over wat hij precies nodig heeft. De klant moet niet thuis erachter komen dat hij nog enkele zaken niet heeft afgehandeld en dus weer terug moet."

Wachttijd
Een andere zaak die hoog op de prioriteitenlijst staat is de wachttijd. Piet Litjens, projectleider Publieke Dienstverlening: "We willen de burger sneller bedienen door de wachttijden en ook de doorlooptijd van de behandeling te reduceren. De wachttijden variëren sterk en zijn aan de lange kant bij Burgerzaken en Belastingen, op piektijden soms meer dan een uur. We hebben ze momenteel zeker nog niet teruggebracht. Dit komt mede door opstartproblemen na de verhuizing." Bokhorst: "Naast snelle bediening willen we betere kwaliteit bieden: waar voor je geld. Duidelijke procedures en transparantie. Een meer tevreden klant, dat is het doel inclusief meer efficiency."

Internet
Een grote slag in de verbetering van de publieke dienstverlening is te slaan via de elektronische snelweg. In een tijd waarin e-mail en internet niet zijn weg te denken, mogen deze middelen niet ontbreken in de publieke dienstverlening van de gemeente. Binnenkort wordt dan ook de website van de Gemeente Maastricht (www.maastricht.nl) vernieuwd.
De nieuwe site bevat ook de Productencatalogus Maastricht (PCM). Deze catalogus beschrijft welke producten de gemeente aanbiedt, inclusief de procedures, administratieve organisatie, enzovoorts. Litjens: "Tot op detailniveau kunnen burgers zich dan voorbereiden op hun bezoek aan de gemeente. Je ziet aan welke eisen een aanvraag moet voldoen, wat de procedure is, hoe lang het gaat duren, wat je moet meebrengen en noem maar op. Kortom, de burger kan zichzelf thuis al informeren en voorbereiden."

Primeur
Overigens hebben verschillende andere gemeentes al enige tijd een productencatalogus op internet. Maastricht had op dat gebied een relatieve achterstand. Litjens: "Op termijn kunnen burgers bij ons ook het eerste complete product via het internet betrekken: een uittreksel uit het bevolkingsregister. De mensen kunnen het uittreksel thuis via internet aanvragen en afrekenen waarna ze het de volgende dag krijgen thuisgestuurd. We zijn daarmee van de grotere gemeentes van het land één van de eerste die een compleet product op loketniveau volledig en direct tot feitelijke transactie brengen via internet. Zo hebben we een relatieve achterstand op andere gemeentes omgebogen in een relatieve voorsprong."

Bulkproducten
Het uittreksel is het eerste zelfbedieningsproduct. Daarna gaat de gemeente stapsgewijs het aanbod van dit soort producten uitbreiden. "Als eerste zullen dit vooral eenvoudige producten zijn die wij heel veel uitgeven. Bijna twintig procent van de klanten die in de hal staan komt voor een uittreksel. Als er daarvan eens twintig procent de weg van het internet zou kiezen, dan hebben we twintig à dertig klanten minder per dag", berekent Litjens. Hij benadrukt dat het gaat om bulkproducten. "Je kunt een eenvoudig uittreksel nodig hebben om een rijbewijs mee aan te vragen, dat is een bulkproduct. Maar je kunt ook een uittreksel nodig hebben om je te vestigen in Australië, inclusief brondocumenten, etc. Dat laatste vergt een uitgebreidere dossierstudie en verificatie van documenten en dergelijke. Dat zal nooit via internet lopen. Hiervoor moet je alsnog naar het GemeenteLoket."

Zelfbediening
Een ander voorbeeld van zelfbediening zijn de zuilen bij de ingang van het Stadskantoor. Litjens: "De mensen krijgen daar niet alleen een volgnummer, maar ook een hoop informatie over het gewenste product. Zo kunnen de mensen controleren wat ze nodig hebben en of ze overal aan gedacht hebben. Ook komen er in de nabije toekomst een aantal computers in de hal van het Stadskantoor waarmee mensen zich kunnen voorbereiden op hun bezoek aan het GemeenteLoket of zichzelf geheel of gedeeltelijk kunnen bedienen alsof ze thuis aan de computer zouden zitten via internet. Daarmee kunnen mensen zelf 'ambtenaar spelen'. Ze kunnen hier alvast de benodigde formulieren invullen en uitdraaien."

Omvangrijk
De verbetering van de dienstverlening is een omvangrijk proces. Bokhorst: "Het project gaat ongeveer vijf miljoen euro kosten, waarvan het grootste deel wordt terugverdiend. Het uitgangspunt is ook dat we dat terug gaan verdienen. We gaan bijvoorbeeld van zo'n tweehonderd applicaties terug naar ongeveer veertig. Verder denken wij door de impact van internet op langere termijn echt kosten te kunnen gaan besparen. De belangrijke stap naar één huisvesting is inmiddels gezet. Daarnaast hebben we nog een jaar of vier nodig om het gehele project te realiseren." Als de gemeente is terugverhuisd naar het nieuwe stadskantoor in Markt-Maas, moet de verbeterde dienstverlening rond zijn.