Provincie Utrecht

Persbericht

Werkloosheid zet komende jaren door in provincie Utrecht

Alle hens aan dek voor Utrechtse economie

28-1-2003
Te weinig bedrijfsruimte. Een oplopende werkloosheid. Toenemende druk op de concurrentiepositie. Het nieuwe economisch beleidsplan "De Toekomst Heeft Vele Gezichten" van de provincie Utrecht voor de jaren 2003-2007 schetst een redelijk grijs toekomstbeeld. Hoogste tijd om alle zeilen bij te zetten en nieuwe wegen in te slaan voor hulp aan het Utrechts bedrijfsleven.

Het nieuwe beleidsplan, dat in een ontwerpversie in GS is behandeld, is gebaseerd op recente prognoses van o.a. het Centraal Planbureau. Deze geven aan dat de werkloosheid in de provincie Utrecht de komende jaren zal toenemen. Voor een belangrijk deel wordt dit veroorzaakt door een forse instroom van jaarlijks circa 9000 jonge afgestudeerden van de vele hoge opleidingen in de provincie. Daartegenover staat dat de werkgelegenheid sinds 2001 is afgenomen, onder invloed van de stagnerende conjunctuur die in deze provincie vooral zijn sporen heeft nagelaten in de zakelijke dienstverlening.

Actief arbeidsmarktbeleid
Reden voor GS om het economisch beleid van de provincie Utrecht met een aantal nieuwe beleidsaccenten aan te scherpen. Zo wil het college een impuls geven aan een actief arbeidsmarktbeleid. Bedoeld met name voor sectoren waar relatief veel laaggeschoolden werk vinden, zoals de zorgsector en de bouw. Evenwicht op de arbeidsmarkt met voldoende aandacht voor de kwetsbare groepen zal een belangrijk thema voor de toekomst worden. Vanwege bezuinigingen wordt vooral voor lager geschoolden het perspectief op een baan tamelijk somber, voorspellen GS. Maar ook voor hoger opgeleiden geldt dat steeds vaker hun baan op de tocht komt te staan. De provincie wil daarom de samenwerking tussen de drie regionale Utrechtse arbeidsmarktplatforms versterken. Langs deze weg wordt verder extra aandacht gegeven aan projecten die zich richten op o.a. participatie van ouderen aan het arbeidsproces.

Verbetering bedrijvenlocaties
Ondanks de kwakkelende economie en de gedeeltelijke leegstand op de kantorenmarkt zullen vooral in het westen en zuidoosten van de provincie Utrecht tekorten ontstaan aan bedrijfsruimte. De totale behoefte aan bedrijventerreinen tot 2015 is circa 400 hectare. Om hieraan te voldoen, willen GS blijven werken aan het herstructureren van ongeveer 860 hectare bedrijventerrein. Verder is het de bedoeling dat met voorbeeldprojecten de bedrijfsruimte met 15% wordt ingeperkt. Om aan de behoeften van de reeds gevestigde Utrechtse bedrijven te kunnen voldoen en te voorkomen dat deze de provincie verlaten, blijft daarnaast de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen noodzakelijk, aldus GS.

Utrecht als kenniseconomie
Een uniek aspect van de provincie Utrecht is de grote cluster onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Een belangrijk actiepunt in het economisch beleidsplan is dit kennispotentieel beter af te tappen ten behoeve van het Utrechtse bedrijfsleven. Innovatiebevorderende maatregelen zullen zich vooral richten op traditionele sectoren als de industrie, metaal en de bouwnijverheid. Daarnaast worden initiatieven ontwikkeld, gericht op behoud van werkgelegenheid in de ICT en versterking van de medisch-technologische sector. Via een gerichte benadering zullen verder circa 25 nieuwe bedrijven worden aangetrokken, die voor de Utrechtse kennissectoren van bijzonder belang zijn.

Nieuwe samenwerkingsvormen
Om deze doelstellingen te halen, willen GS inzetten op nieuwe samenwerkingsvormen. Een voorbeeld is de ontwikkeling van regionale bedrijventerreinen of de opzet van een ontwikkelingsorganisatie waarin gemeenten en andere partijen die baat hebben bij versterking van het Utrechtse bedrijfsleven met elkaar samenwerken. Voor de uitvoering van het nieuwe beleidsplan is bij de provincie dit jaar 2,7 miljoen beschikbaar. Cofinanciering met geld van het rijk of de Europese Commissie kan het werkbudget echter aanzienlijk doen toenemen.

Procedure
Het ontwerpbeleidsplan komt op 3 februari voor advisering aan de orde in de statencommissie Cultuur en Economie. Definitieve vaststelling van deze nota vindt plaats in maart 2003.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl