Provincie Utrecht

Persbericht

GS: tijd rijp voor herijking provinciaal welzijnsbeleid

28-1-2003
De tijd is rijp voor een koerswijziging in het provinciaal welzijnsbeleid. Méér aandacht voor de vraag naar ondersteuning bij Utrechtse gemeenten, werken met flexibele projectbudgetten en een verbeterde aansturing van de provinciale steunfunctie-instellingen Multicultureel Instituut Utrecht en Schakels zijn daarbij belangrijke ijkpunten.

GS nemen daarmee de aanbevelingen over van de audit-commissie die het afgelopen jaar onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteit en de effectiviteit van het provinciale welzijnsbeleid. Dit beleid is gericht op de bevordering van maatschappelijke participatie door kwetsbare groepen in de samenleving, zoals ouderen, allochtonen en mensen met een handicap. Tien steunfunctie-instellingen voeren hiervoor jaarlijks projecten uit, met een provinciaal budget van circa 3 miljoen. De belangrijkste instellingen, die tevens zijn meegenomen in de audit, zijn Schakels en het Multicultureel Instituut Utrecht (MIU).

Effecten niet goed toetsbaar
De auditcommissie komt tot de conclusie dat de provincie Utrecht momenteel niet of nauwelijks hard kan maken welke maatschappelijke effecten dit welzijnsbeleid oplevert. Schakels en MIU worden voornamelijk aangestuurd op verantwoording van de uren en het geld dat aan de projecten wordt gespendeerd. Onduidelijk blijft vaak het inhoudelijke resultaat van een project omdat deze tevoren onvoldoende toetsbaar is gemaakt. Daarbij speelt als complicatie dat de provincie nog niet een helder beeld heeft van de wensen van de klanten, de Utrechtse gemeenten en lokale welzijnsinstellingen die via deze indirecte lijn worden ondersteund. Vraaggericht beleid voeren is daardoor nu nog veelmeer theorie dan praktijk.

De commissie adviseert GS om nu een koerswijziging in te slaan in het provinciale welzijnsbeleid, waarbij een veel intensiever contact plaatsvindt met de Utrechtse gemeenten. Deze beweging van onderop moet resulteren in nieuwe projecten die aan de hand van een specifieke methodiek (SMART) beter gemeten kunnen worden op kwaliteit en effectiviteit. De inhoudelijke betrokkenheid van de provincie kan verder versterkt worden door te gaan werken met een flexibel budget. De provincie kan daarmee zelf opdrachten uitzetten in de markt voor nieuwe welzijnsprojecten. Een meer soepele maar ook inhoudelijke regie op het provinciale welzijnswerk wordt zo mogelijk.

Steun in de rug
GS kunnen zich goed vinden in het commentaar van de audit-commissie uit Provinciale Staten. Niet alleen ziet het college deze aanbeveling als een steun in de rug bij de al ingezette herijking. De uitkomsten van dit rapport sluiten ook goed aan bij landelijke ontwikkelingen in het welzijnsbeleid, zoals deze nu hun weerslag krijgen in rapporten van o.a. het Interprovinciaal Overleg. Duidelijk wordt dat de positie van de provincies op dit beleidsterrein verschuift in de richting van een meer resultaatgerichte en voor de gemeenten herkenbare aanpak.

Het voorstel van GS komt op 10 februari aan de orde in de vergadering van Provinciale Staten van Utrecht.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl