Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave dinsdag 29 januari 2003

* BRAND IN PAPIERFABRIEK
Maandagavond omstreeks tien uur ontstond brand in een papierfabriek aan de Giessenweg. Een schredder had, door nog nog onbekende oorzaak, vlam gevat. Als gevolg van de brand werd de rijksweg A20, in beide richtingen, korte tijd afgesloten voor het verkeer. De brandweer, die grote brand gaf, bluste het vuur en gaf omstreeks elf uur het sein 'brand meester'. Een 50-jarige man uit Numansdorp raakte licht gewond en werd ter plaatse door GGD-personeel behandeld.


* RADARSNELHEIDS- EN VERKEERSCONTROLES
Politiepersoneel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) heeft maandagmiddag en -avond op de Westzeedijk, Statenweg, Stadionweg, Molenlaan en Berkelseweg (Bergschenhoek) radarsnelheids- en verkeerscontroles gehouden. Tussen één uur en half drie werd op de Westzeedijk een radarsnelheidscontrole gehouden. Van de in totaal 1220 passerende automobilisten hielden 117 het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 85 km/uur in plaats van '50'. Op de Statenweg flitste de radar tussen kwart over vier en half zes 76 van de in totaal 1580 passerende autobestuurders. Hoogste score bedroeg 84 km/uur in plaats van '50'. Op de Stadionweg reden 45 van de 669 passerende automobilisten harder dan '50. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km/uur.
Tussen twee en drie uur hielden politiemensen een verkeerscontrole op de Berkelseweg in Bergschenhoek. Er werden 35 processen verbaal opgemaakt aan automobilisten voor het niet dragen van de autogordel. Op de Molenlaan gingen tussen kwart over drie en vier uur 15 autobestuurders op de bon voor het niet dragen van de autogordel. Tussen acht uur en half tien 's avonds werden 18 bekeuringen uitgeschreven aan autobestuurders voor het niet dragen van de autogordel en het overschrijden van de toegestane maximum snelheid. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 88 km/uur.


* MAN BEROOFD VAN GELD
Een 21-jarige man uit Rotterdam werd maandagavond, omstreeks elf uur, in een portiek aan de Schuddebeursstraat beroofd van zijn geld. Het slachtoffer had de deur van het portiek geopend, toen drie onbekende mannen hem plotseling naar binnen duwden. Onder bedreiging van een mes moest hij zijn geld afgeven. Met de buit, zo'n 200 euro, vluchtten de verdachten weg in onbekende richting.


* INBREKER OP HETERDAAD BETRAPT
Politiepersoneel van het district Oost hield dinsdagmorgen omstreeks kwart over drie in een restaurant aan de Jonker Fransstraat een 19-jarige man uit Rotterdam aan. Hij werd op heterdaad betrapt, toen hij inbrak in het pand. Surveillerende politiemensen zagen dat een ruit van het restaurant was ingeslagen en stelden een onderzoek in. Binnen waren diverse kasten opengebroken. Onder een stellingskast werd de 19-jarige verdachte aangetroffen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij zijn fouillering werd een geldbuidel aangetroffen. De buidel en een zak met daarin een stereotoren, die klaar stond om mee te nemen, werden in beslag genomen.

Avonduitgave maandag 27 januari 2003

* OVERVALLER AANGEHOUDEN
Maandag werd een 33-jarige Rotterdammer voorgeleid aan de Officier van Justitie als verdachte van een zeer gewelddadige overval, die op zaterdagavond 7 september van het vorig jaar plaatsvond op een supermarkt op de Spinozaweg. Daarbij werd de bedrijfsleider van de supermarkt met zijn gezin bedreigd met een vuurwapen en door de overvaller opgesloten in een koelcel. De bedrijfsleider werd daarbij ook met het vuurwapen op z'n hoofd geslagen toen hij niet snel genoeg het door de overvaller geëiste geld uit de kluis haalde. De bedrijfsleider zag vervolgens kans zich uit de koelcel te bevrijden en achtervolgde de overvaller. Op straat werd daarbij driemaal op de bedrijfsleider geschoten, waarna de overvaller in zijn eigen auto wegreed. De bedrijfsleider raakte daarbij niet gewond. Op de rijksweg reed de overvaller schade aan zijn auto, liet deze achter en vluchtte te voet. Na een uitgebreid recherche-onderzoek, waarbij de Rotterdammer internationaal gesignaleerd stond, werd hij het afgelopen weekeinde door leden van een arrestatieteam opgehaald in Lithouwen, waar hij verbleef en eerder was aangehouden.


* VERDACHTE POGING STRAATROOF AANGEHOUDEN

De recherche hield maandagmorgen omstreeks kwart voor acht, in samenwerking met buurtagenten van het district Zuid, een 22-jarige Rotterdammer in zijn woning aan de Meekrapstraat aan. Hij had op Oudejaarsdag geprobeerd een 18-jarige man uit Rotterdam onder bedreiging van een vuurwapen te beroven. In de woning werd een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Op Oudejaarsdag omstreeks kwart over tien fietste de 18-jarige Rotterdammer op het Theo van Dobbepad, toen de 22-jarige verdachte naast hem kwam rijden. De man sommeerde het slachtoffer zijn zakken te legen, waarop deze antwoordde niets bij zich te hebben. Voor de woning van de 18-jarige Rotterdammer, haalde de verdachte vervolgens een vuurwapen te voorschijn. Het slachtoffer kon echter tijdig zijn huis binnengaan.

* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van het district Zuid hield maandagmorgen op de Dorpsweg en Wolphaertsbocht verkeerscontroles. Tussen half negen en kwart over negen gingen 28 automobilisten op de bon voor het negeren van een rood verkeerslicht en het parkeren op het trottoir.


* VERNIELERS VAN 180 RUITEN AANGEHOUDEN
(Zie ook persbericht van 23/01/2003)
Maandag werden door rechercheurs van de Afdeling Jeugd- en Zedenzaken, in samenwerking met het Wijkteam Prins Alexander Zuid (district Oost), twee Rotterdammers (17 en 19 jaar) aangehouden, verdacht van het plegen van diverse vernielingen aan een school in de Waghemakerestraat. Vorige week woensdag werd al een vijftienjarige jongen uit Rotterdam aangehouden, toen hij met een steen een ruit vernielde van de school. Na onderzoek bleek dat de drie jongens ervan worden verdacht 180 ruiten bij diverse scholen in de wijk Het Lage Land te hebben vernield en diverse inbraken en vernielingen van auto's te hebben gepleegd. (Persofficier van Justitie).


* BRAND IN WONING -TWEE MANNEN AANGEHOUDEN ALS VERDACHT VAN

BRANDSTICHTING
Maandagmorgen omstreeks acht uur ontstond brand in een woning op de tweede etage van een pand aan de Delistraat. De gewaarschuwde brandweer bluste de brand. De brandhaard werd ontdekt. Ook bleek dat er een gaskraan openstond. Twee mannen die even voor de ontdekking van de brand de woning hadden verlaten, werden door de politie aangehouden als verdacht van brandstichting. Een 21-jarige illegaal in Nederland verblijvende man en een 22-jarige Rotterdammer werden overgebracht naar het bureau en ingesloten. Beiden zijn inverzekering gesteld. De recherche van het district Zuid stelt een nader onderzoek in.